JKX Oil & Gas ще търси газ в страната

Кабинетът разреши на ирландската компания "Болкан експлорърс (България) лимитид", да прехвърли 25 на сто от правата и задълженията си по договора за търсене и проучване на нефт и газ на "Джей Кей Екс България лимитид" ООД.

Контрактът от 16 август 2004 г. е за горепосочените права в площта "В1-Голица", разположена в областите Варна, Шумен, Търговище и Сливен, с площ 1948 кв. км.

Мажоритарен собственик на "Джей Кей Екс България лимитид" е английското акционерно дружество "Джей Кей Екс Ойл енд Газ" (JKX Oil & Gas plc). Според данни от сайта на компанията тя е листвана на Лондонската фондова борса. Дружеството има интерес към получаването на разрешения за нефтения и газовия пазар в Украйна, САЩ, Грузия, Италия, България, Турция и Русия.


Правителството даде разрешение и за прехвърляне на 25 на сто от правата и задълженията за търсене и проучване на нефт и газ в "В-Голица" от "Болкан експлорърс (България) лимитид" на "Джей Кей Екс България лимитид". Блок "В-Голица" е с размер 4343 кв. км в областите Варна, Шумен, Търговище, Сливен и Бургас.

Неотдавна "Рамко България лимитид" прехвърли изцяло правата и задълженията по договора за търсене и проучване на нефт и газ в блок "В-Голица" на "Болкан експлорърс (България) лимитид".

"Джей Кей Екс България лимитид" е дъщерна компания на "Джей Кей Екс Ойл енд Газ" и е учредена специално за осъществяване на проектите у нас, към което дружеството майка се подготвя от 2004 г. За миналата година английската компания е отчела ръст от 52% на паричния поток, като е достигнала сумата от 29.9 млн. долара. Печалбата й за 2004 г. е увеличена с 97% до 19.8 млн. долара. Общият оборот на дружеството за миналата година достига 46.6 млн. долара, отбелязвайки 26% увеличение спрямо 2003 г.

---------------------

Корабът "Персей", плаващ под румънски флаг, ще бъде използван за прокарване на проучвателен сондаж за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Калиакра 99", както и за сондажни операции за добив от газово поле "Галата", реши правителството. На фирмите "Мелроуз Рисорсиз" ООД и "Петреко-България" ЕООД се разрешава да използват кораба поради липса на български съдове, отговарящи на изискванията за прокарване на проучвателен сондаж.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK