Осемнадесет фирми се борят за поръчки на НАТО

Осемнадесет български фирми са включени в база данни на Министерството на икономиката и енергетиката като възможни кандидати за участие в международни процедури на НАТО.

Това са "Битова електроника" АД, "Електрон прогрес" АД, "Лема трейдинг" ЕООД, "Телелинк" АД, "Прософт" АД, "Глобал консултинг" ЕООД, "Лирекс БГ" ООД, "Визком", "Информационно обслужване" АД, "Фадата" ООД, "Оптикоелектронгруп" АД, "ДАВИД холдинг" АД, "Нютек - БТ" ООД, "Енома" АД, "Райтнет" АД, "Рила солюшънс" ЕАД, "Стемо" ООД, "Строителен холдинг трейс груп" АД.

На още една компания - "Черно море" АД, предстои да се включи в списъка от потенциални доставчици на алианса. Това стана ясно на завършилата в петък среща между Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и компании, работещи в сферата за сигурност. Това е третият подред форум само за три месеца. На дискусиите се обсъждат процедурите и проблемите пред компаниите, които биха желали да участват в търгове и конкурси на алианса. Домакин на третата среща беше компанията "Електрон прогрес", която стана през септември първият преференциален доставчик на НАТО у нас.


Съгласно приетата от Министерския съвет наредба, регламентираща критериите и процедурата за участие на българските компании в натовски търгове, всяка компания, която желае да направи това, трябва да притежава “декларация за отговаряне на необходимите условия”. Това включва едномесечни проверка на икономическа стабилност, професионалния опит и техническата обезпеченост на фирмите. Ако е необходимо също така и сертификати за индустриална сигурност и сертификат за достъп до класифицираната информация на НАТО. Едва при наличието на тези документи компаниите се включват в базата данни на икономическото министерство.

Въпреки високия брой компании, включени вече в списъка, председателят на ДКСИ Цвета Маркова посочи, че само девет от тях са назначили служител по сигурност на информацията, както и са изградили необходима регистратура за класифицираната документация. Тя съобщи, че десетки компании са в процес на проучване за сертификати за индустриална сигурност. Само на една фирма е отказан такъв. На въпрос дали са нужни нови промени в Закона за защита на класифицираната информация Маркова отговори по-скоро отрицателно.

Въпреки това проведените досега тръжни процедури, които изискват от компаниите такъв документ, показват, че те се забавят с получаването му. Това пък води до отлагане на търговете. Такъв беше случаят с продажбата на военните заводи "Терем". От 13 дружества, доставчици на стоки и услуги за отбранителната промишленост, само четири отговарят на всички възможни изисквания. Останалите са в различен етап от процеса на проучване.

Красимир Пингелов, изпълнителен директор на "Електрон прогрес" АД, изтъкна, че основният проблем, който може да се появи пред компаниите, е времето, нужно за да отговарят на изискванията за участие в натовски търгове. Затова той посъветва фирмите да започнат навреме процедурата по проверка. Освен това трябва да се познават достатъчно добре и документите, които се изискват, каза Пингелов.

-------------

Фирми - доставчици на услуги и стоки за отбранителната промишленост по данни на ДКСИ:

- "Аркус" АД - Лясковец

- "Арсенал" АД - Казанлък

- ВМЗ ЕАД - Сопот

- "Дунарит" АД - Русе

- "Авиотехника" ООД - Пловдив

- "Армитех" ООД - Пловдив

- ЗЕБРА АД - София

- "Инкомс телеком холдинг" АД - София

- "Монбат" АД - Монтана

- "Мусала" ЕАД - Самоков

- "Оптикс" АД - Панагюрище

- "Самел - 90" АД - Самоков

- "Терем" ЕАД - София

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK