"Линднер" има зелена светлина за "Бизнес парк София"

Ще продължим по план изпълнението на проекта за "Бизнес Парк София", защото до края на годината трябва да се усвоят предвидените в бюджета 3.9 млн. лв. за инфраструктурата около бизнес-центъра. Това заяви Росен Плевнелиев, управител на германския инвеститор "Линднер" и на "Бизнес парк София”, по повод двете ограничителни условия, които наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в понеделник, за да получи инвеститорът държавно подпомагане за изграждането на пътна и ВиК мрежа около обекта.

След оповестяване на решението на антимонополната комисия, представители на КЗК, Българската агенция за инвестиции (БАИ) и предприемача "Линднер" са провели среща, за да си изяснят последиците от двете ограничителни мерки. Росен Плевнелиев заяви, че след срещата в понеделник е станало ясно, че дори решението на комисията да бъде обжалвано, това няма да доведе до спиране на задълженията по изпълнението на двете условия.

Плевнелиев посочи, че във вторник се е срещнал и с експертите от Агенцията по обществени поръчки, за да обсъдят как законно да се проведат съкратени процедури за строител и строителен надзорник за изграждането на инфраструктурата. Държавните средства са под контрола на БАИ и тя заедно с "Линднер" ще обяви процедурите по ЗОП, но БАИ ще избере изпълнителите. Първо ще се пусне обявлението за надзорник, после - за строител.


Плевнелиев е категоричен, че решението на КЗК не е забранително и че ще продължи с ускорени темпове да изпълнява работата си по одобрения от предишното правителство инвестиционен проект. Колкото до второто ограничително условие, от "Софийска вода" обясниха, че всичко е в ръцете на инвеститора. От "Линднер" пък са на мнение, че каквото и да се случи, институциите са дали зелена светлина на бизнес парка.

Германската компания "Линднер" получи сертификат от Българската агенция за инвестиции за първи клас инвеститор благодарение на проекта за бизнес парка, в който до 2007 г. ще вложи около 150 млн. лв. Като първи клас инвеститор компанията има право с пари от бюджета да бъде изградена инфраструктурата около обекта в столичните райони "Младост" и "Витоша". За 2006 г. сумата на държавното финансиране е 9.7 млн. лв. Задължение на държавата е да издигне надлез над околовръстното шосе на София и да изгради локално платно към парка и да прокара ВиК мрежата към обекта. По думите на Плевнелиев, когато миналата година е подписал договор с Министерския съвет за изграждането на комплекса, не е ставало дума за нуждата от подизпълнители. Контрактът е трябвало да влезе в сила след произнасянето на антимонополния орган по казуса дали парите, отпуснати от бюджета за инфраструктура в размер на 13.6 млн. лв., не са държавна помощ.

------------------------------

В понеделник КЗК реши, че отпускането на средства от бюджета за изграждане на инфраструктурата около "Бизнес парк София” не е държавна помощ, ако пътят и ВиК мрежата останат публична собственост и я ползват при еднакви условия инвеститорът и всички реални и потенциални потребители в района. Инвеститорът "Линднер" е определен от държавата и за изпълнител по обществената поръчка за изграждане на бизнес парка. За да не получи той косвено държавна помощ, ще трябва да възлага изграждането на съоръженията винаги на подизпълнители, избрани по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП). КЗК наложи на страните по договора за насърчаване на инвестицията да го изменят в тримесечен срок, като включат условието за подизпълнителите.

В концесионния договор между Столичната община и "Софийска вода" АД не е предвидено финансиране на нови ВиК активи с държавни средства. Освен това впоследствие ВиК операторът ще ползва съоръженията, за което ще събира такси от потребителите и така необосновано ще се облагодетелства. Второто условие на КЗК е Столичната община и "Софийска вода" да анексират контракта си, за да отразят създаването на новите ВиК съоръжения.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK