Издатели искат да съдят "Гугъл" за електронни книги

Няколко големи издателски компании се опитват да предотвратят плановете на интернет търсачката "Гугъл" да пусне електронни версии на хиляди книги в световната мрежа, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Във вторник Асоциацията на американските издатели подаде жалба пред съда за нарушаване на авторски права за някои заглавия от страна на "Гугъл". Главната цел на организацията е да попречи на търсачката да сканира и разпространява книги без съгласието на притежателя на авторското право. Искът е подаден от името на няколко известни издателства - "Макгроу Хил" (McGraw Hill), "Пенгуин груп" (Penguin Group), "Саймън&Шъстър" (Simon & Schuster) и други.

"Гугъл" се защитава с тезата за "честно използване" на интелектуална собственост, предвидена в американското законодателство. Тази правна доктрина позволява разпространяването на авторски материали за образование, научни изследвания и новинарство.

По първоначални планове "Гугъл" смяташе да направи огромна база данни от заглавия, където потребителите да могат да търсят ключови думи от текста или откъси. Очаква се определени издатели да осигурят достъп до цялата книга, но може да ограничат публикуването и да позволят само анотация на книгата. За издателите проблемът дали "Гугъл" трябва винаги да иска изрично съгласие, или да може да използва мълчанието като положителен отговор и да ограничи информацията само при специална молба от издателя.


Защитниците на "Гугъл" смятат, че проектът няма да нанесе значителни финансови щети на издателите. Освен това за търсачката би било непосилно да договори авторските права за всяко заглавие, а и за повечето книги притежанието на интелектуалната собственост е неясно.

Друг неясен аргумент е дали "Гугъл" създава нов продукт, или директно копира интелектуална собственост. Според издателствата е възможно инициативата на "Гугъл" да нарани приходите от собствените им онлайн услуги.

Специалисти сравняват сегашния спор с правната битка за размяната на музикални файлове. Тогава Върховният съд на САЩ отсъди, че услугата нарушава авторските права, ако насърчава незаконната размяна на файлове.

Преди подаването на съдения иск "Гугъл" показа увереност в успеха на услугата, като дори я представи на международния Панаир на книгата във Франкфурт в началото на месец октомври.

----------------------------

Интернет търсачката "Гугъл" беше принудена да се откаже от името Gmail за електронната си поща във Великобритания, предаде Ройтерс. Промяната се наложи след подаване на съдебен иск от страна на малка британска компания, която ползва същата търговска марка. Новото име на пощенската кутия на "Гугъл" е Googlemail. Това е вторият случай, в който интернет търсачката се отказва доброволно от търговската марка за мейл услугите си. Компанията промени марката си в Германия поради подобен конфликт. Последната промяна засяга само потребителите във Великобритания, които ще ползват пощенска кутия с разширение на адреса Googlemail.com. Освен освобождаването на търговската марка британската компания иска обезщетение, което от "Гугъл" смятат за прекалено.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK