Комисията за цените на лекарствата е с нов състав

Нов състав на Комисията по цените на лекарствата одобри Министерският съвет в четвъртък. Председател ще бъде новият зам. здравен министър д-р Емил Райнов, досега този на пост беше бившият зам. здравен министър доц. Петко Салчев. Заместник в държавния орган ще е Стоян Александров, шеф на "Дирекция медицински дейности и лекарствоснабдяване". От останалите деветима членове петима също са сменени.

Комисията одобрява пределните цени, на които медикаментите могат да се продават в аптеките. Без тях лекарствата не могат да се пуснат на пазара. В състава на комисията влизат представители на министерствата на здравеопазването, икономиката и енергетиката, финансите, здравната каса и Изпълнителната агенция по лекарствата. Нейната задача е 35 дни, след като фармацевтичните компании подадат нужните документи, да даде становище на министъра на здравеопазването дали да утвърди или откаже исканата цена. Този срок обаче често не се спазва. Затова производителите искат след 55 дни от подаване на документите да пускат препаратите си на пазара и после да коригират цените, ако се наложи.

--------------------------------


Членовете на комисията

Димитрина Александрова - Министерство на здравеопазването

Ангел Василев - Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ)

Виктория Ценова - МИЕ

Елена Шалваджиева - МИЕ

Жени Бумбарова - НЗОК

Галя Кондева - НЗОК

Милко Дребов - Агенция по лекарствата

Розалина Кулаксъзова - Агенция по лекарствата

Катя Паракозова - Министерство на финансите

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK