Отлагат се мегапроекти за Пловдив

Приемането на регионалния план за развитие на Южен централен район за периода 2007 - 2013 г. беше отложено за 2 ноември в очакване за нови предложения и приоритетни проекти от общините. Това реши на  заседание в четвъртък Пловдив регионалният съвет за развитие на района, в състава на който влизат зам.-министрите на финансите Любомир Дацов, на регионалното развитие Искра Михайлова, на труда Димитър Димитров и на земеделието Димитър Пейчев.

Сред важните проекти са този за водоснабдяването на Пловдив и Хасково от каскада „Въча”, обяснил при срещата областният управител на Пловдив Тодор Петков. Той е поставил и въпроса кои от проектите ще са приоритетни - тунелът под Шипка или построяването на тунел Троян - Кърнаре. Областните управители на Хасково и Кърджали поставиха въпроса как точно ще се финансират отделните проекти и дали изоставането на кадастралните планове и цифровизацията няма да попречи на изпълнението на целия план.

Според Димитър Пейчев по-голяма част от проектите ще се финансират с външни средства. Той заяви, че за Пловдив ще дойдат 60 млн. лв. по програма САПАРД, като 49% от тях ще са по грантова схема. Те ще са в няколко направления, но главно за обновяване капацитета на предприятията в хранително-вкусовата промишленост.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK