Пътните служби и общините са първенци по "спешни" поръчки

От 7 юли досега са обявени общо 20 съкратени процедури по Закона за обществените поръчки и по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки за аварийни ремонти по различни инфраструктурни обекти. За трите месеца са открити около 60 процедури на договаряне без обявление за възстановителни работи вследствие на пороите. И за аварийни, и за възстановителни дейности са обявени общо 16 бързи процедури. Така броят на спешните поръчки след бедствията тази година е поне 70. Основните възложители по такива поръчки са областните пътни управления и самата Изпълнителна агенция "Пътища" и общините.

Изпълнителната агенция по хидромелиорации подписа общо 22 контракта с държавното дружество "Напоителни системи" ЕАД, чийто принципал е земеделското министерство. Поръчките бяха за аварийно възстановяване на хидромелиоративни обекти - най-вече язовири и реки, в страната. Общата сума по всички договори, която ще получи дружеството, възлиза на 7.5 млн. лв. без ДДС.

Във връзка със зачестили въпроси и нарушения относно приложението на ЗОП при екстрени ситуации като водното бедствие през август от Агенцията по обществени поръчки алармираха, че за отстраняване на щетите възложителите са длъжни да провеждат процедурите по закона.


ЗОП дава правото поръчка да бъде възложена чрез договаряне без обявление при наличието на "непреодолима сила", каквато според съдебната практика са и природните бедствия.

При тези процедури възложителят е длъжен да посочи мотивите за избора им и да осигури доказателства при проверка на контролните органи.

В случаите на процедура на договаряне без обявление възложителят договаря конкретните клаузи на договора директно с предварително определени от него лица.

Община Тетевен обяви процедура на договаряне с покана за възстановяване на осем мостови съоръжения в с. Черни Вит.

Като мотиви за избора на съкратената процедура отново са обявени спешната нужда от преодоляване на последиците от падналите поройни дъждове през юли на територията на кметството в с.Черни Вит и осигуряване достъпа на населението до жилищните сгради и имоти.

За участие в поръчката общината е поканила "Брелиция" ЕООД - Лом, "Смекон" ЕООД - Търговище, и "Виа Монеда" ООД - София. Обявлението за поръчката и конкурсната програма за участие в процедурата са одобрени от Нако Наков - изпълняващ длъжността кмет на Тетевен.

Предприятие "Язовири и каскади" към НЕК също обяви договаряне с покана за доставка на готови елементи за покриване на главен силов канал от хидровъзел "Александър Стамболийски" в участъка на активизирано свлачище в едноименния язовирен район. За избор на тази процедура възложителят се е обосновал с обстоятелства от изключителна спешност, които не е могъл и не е бил длъжен да предвиди и в резултат на които е невъзможно спазването на сроковете за провеждане на открит конкурс.

За участие в договарянето са поканени три компании - "Бетонстрой" ЕООД - Горна Оряховица, "Пътища" АД - Пазарджик, и "Хидростроителство" ООД - София.

Обявлението и поканата са одобрени от изпълнителния директор на НЕК Васил Анастасов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK