“Бета” - Червен бряг, ще произвежда мотокари

Бившето оръжейно предприятие “Бета” - Червен бряг, ще започне да произвежда мотокари с уникална кормилна уредба. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Цако Бънчев, без да уточнява каква ще е точно кормилната уредба.

Продукцията ще бъде предназначена основно за европейския пазар. Машините ще бъдат с широка гама товароподемност- от 1.6 тона до 3- и 5-тонни. Те са представени на Пловдивския панаир и са получили висока оценка от специалистите. "На тазгодишния есенен Пловдивски панаир "Бета" спечели златен медал, което ни дава увереност в бъдещето на фирмата", заяви още Бънчев.

Наградата е присъдена на червенобрежкия машиностроителен завод за двигателен мост на петтонен мотокар. Новите собственици на комбината "Бета индъстрис корпорейшън", които преди година придобиха активите на изпадналото в несъстоятелност дружество, са сключили едногодишен контракт за 2006 г. с японско-швейцарския концерн "Янмар Анмар" за производство на компоненти и детайли за строителни машини. Договорът предполага обем на продукцията от 2 млн. евро само за първите 6 месеца, съобщи още Бънчев.


В момента “Бета” произвежда шасита за мотокари за Дания и корабни кранове за Германия. Това според Бънчев означава, че бившият държавен оръжеен завод вече решително излиза от финансовия и производствен колапс. Сега в комбината работят 600 души, като за изпълнението на новите договори от началото на следващата година ще бъдат назначени още около 150 работници. Поръчките и офертите са се увеличили с над 80 процента, особено след участието на “Бета” в Международното изложение в Хановър. Според изпълнителния директор и ефективността на производството значително се е повишила, след като са направени редица организационни и структурни промени. За да могат да бъдат изпълнени новите поръчки и договори, предстоят инвестиции в обновяването на технологичните линии и закупуването на нови машини. Точната сума на инвестициите ще бъде оповестена, след като бъде взето конкретно решение от собствениците на дружеството.

В момента в "Бета" не се прави специална оръжейна продукция, но технологичните линии са запазени и заводът има готовност да я произвежда, ако получи поръчки от държавата, увериха от компанията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK