АЕЦ "Козлодуй" иска краткосрочен кредит от четири банки

"АЕЦ Козлодуй" обяви процедура на договаряне за ползване на краткосрочен банков кредит за оборотни средства в размер на 20 млн. лв. (или 10 млн. евро) за разплащане на задълженията за вноските по фондове "Безопасност и съхраняване на радиоактивни отпадъци" (БСРАО) и "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" (ИЯСЕ) за месеците октомври и ноември на тази година.

Според обявлението, публикувано на интернет страницата на регистъра на обществените поръчки, атомната централа е изпратила покани до четири банки за участие в договарянето. Това са софийските централи на Ситибанк, Стопанска инвестиционна банка, Корпоративна търговска банка и ДЗИ банк. Мотивите за избора на такъв метод на договарянето са, че е настъпила обективна непреодолима сила, поради която не могат да се спазят сроковете за всяка от останалите процедури по ЗОП.

Поканените за участие в процедурата кредитни институции са традиционните банки, с които АЕЦ "Козлодуй" работи повече от 4 години. С това възложителят аргументира избора си на потенциални кредитори. Обявлението и документацията за участие в процедурата са одобрени от изпълнителният директор на централата Иван Иванов.


През юли правителството на Симеон Сакскобургготски взе решение до 2015 г. да бъде построено национално хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци. Обектът ще бъде изграден от държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" и е част от ангажиментите, които България е поела пред Международната агенция по атомна енергия.

Създаването на хранилището е и задължение на страната по международна конвенция. Все още не е ясно къде ще бъде изградено депото, но площадката трябва да бъде избрана до 2007 г. Според плана на правителството хранилището трябва да започне да събира радиоактивните отпадъци през 2015 г.

Финансирането на проекта е включено в дългосрочните планове на фонд "Радиоактивни отпадъци", в който вноски правят всички производители на такива.

За шестте месеца на тази година в двата фонда, за които атомната централа търси кредит, натрупаните приходи възлизат на 71 млн. лв. АЕЦ "Козлодуй" трябва всяка година да внася общо по 69 млн. евро. Средствата се изчисляват в проценти от всеки произведен мегават. Целта на тези помощи са те да се използват при извеждане на 3 и 4 блок от експлоатация.

Наскоро министърът на икономиката и енергетиката посочи сред мерките за намаляване на ефекта от повишените цени на горивата да се понижат процентите на отчисляваните вноски по всеки от фондовете с по 5%. По фонд ИЯСЕ в момента се внасят по 15% от стойността на всеки мегават, а по БСРАО - по 10%.

----------------

АЕЦ "Козлодуй" обяви процедура на договаряне без обявление и за консултантски услуги по заемното споразумение с "Евратом" за периода от 1 декември 2005 г. до 30 ноември 2006 г. За участие атомното дружество е поканило единствено "Парсънз И енд Си България" ЕООД, София. Мотивите за това са, че именно тази компания е одобрена от "Евратом" за технически консултант по заемното споразумение. Срокът на съществуващия договор за консултантски услуги с "Парсънз И енд Си България" изтича на 30 ноември. В заемното споразумение с "Евратом" е заложено изискване за наличието на технически консултант до датата на завършване на програмата за модернизация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", което е предвидено да стане до 30 ноември 2006 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK