БТК и софийската община ще се съдят за шахтите

БТК и Столичната община ще се съдят за това чия собственост са шахтите за кабелите в София. Шефът на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов и и.д. кметът Велизар Стоилов изпратиха в четвъртък до компанията нотариална покана да си изтегли кабелите до месец. Те твърдят, че местата, където минава мрежата на телекома, са безспорна общинска собственост.

Още през пролетта Кисьов поиска БТК да започне да плаща на кметството наем, но ръководството й отказа. Преди месец шефът на СОС отново повдигна въпроса, но така и не се стигна до споразумение между двете страни. Общинарите са възмутени и от факта, че компанията не само не плаща наем, но събира такъв от кабелните оператори. Според общинарите това е "неоснователно обогатяване".

"В случай че не се постигне споразумение в рамките на този срок (30 дни), ще потърсим правата си по съдебен ред, като ще поискаме и възстановяване на неоснователно получените от вас суми, с които общината се е обеднила", пише в нотариалната покана от кметството до БТК.


"Спорът със Столичната община за подземната инфраструктура, през която преминава кабелната мрежа на компанията, не е от вчера. Става въпрос за претенции за собственост, която е в активите на БТК", коментира говорителят на телекома Димитър Цонев.

По принцип такива случаи, в които две страни не могат да се разберат, се решават в съда, допълни той. Димитър Цонев определи вчерашната инициативата на общината като учудваща и съзря връзка с изборите за кмет в столицата, които са утре.

При евентуална загуба за БТК в този съдебен спор се очаква тя да увеличи наема, който събира от кабелните оператори. Доставчиците на кабелна телевизия и интернет пък от своя страна ще вдигнат таксите за потребители. Това обаче няма да стане поне половин година.

В сряда от БТК обявиха, че ще предостави каналната си мрежа при единна цена и нови договори с кабелните оператори, след като Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) одобри новите общи условия за ползване на мрежата. Компанията ги внесе в КРС, която трябва да установи, че цените за ползването на мрежата са разходоориентирани.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK