Попитахме брокерите

1. Доколко падането на пазара през последните два дни се дължи на убийството на Емил Кюлев?

2. Смятате ли че трябва да се удължи срокът за спиране на търговията с акциите на ДЗИ, ДЗИ банк и "Ривиера" и какъв ефект очаквате след подновяване на търговията с книжата им?

------------


Гено Тонев, "Юг маркет"

1. До голяма степен случилото се в сряда сутринта оказа влияние върху търговията. Убийството на уважаван български предприемач не може да не породи въпроси у инвеститорите (и наши, и чужди) доколко стабилно място е България за правене на голям бизнес.

Как да купуваш тогава в подобна ситуация? Добрите месечни отчети на някои публични компании бяха тотално игнорирани от инвеститорите или - в най-добрия случай, последвани от краткотрайно активизиране на търговията без особено изменение в цената. Трагедията допълнително се усилва от опасенията на мнозина, че членството ни в ЕС ще бъде отложено, а защо не и блокирано за неопределен срок. На този фон дори скандалът около "Доверие обединен холдинг" изглежда по детски невинен, макар от него да започна черната серия за пазара.

2. Би било по-разумно търговията да се възобнови едва когато стане ясно кой ще продължи дейността на Кюлев в трите компании. Това включва както засилен PR от тяхна страна, така и реални действия от страна на мениджърите за защита на акционерната собственост. Дали това ще стане до понеделник - ще видим, но лично аз се съмнявам. От друга страна обаче, не е здравословно и прекалено дългото прекъсване на търговията с тези акции. Това само ще засили напрежението у инвеститорите и би могло да стане и по-лошо. Надявам се, че ръководствата на БФБ и КФН ще вземат правилното решение. Колкото до бъдещата търговия с книжа на "Ривиера", ДЗИ и ДЗИ банк, нямам притеснения относно стабилността на поне две от тях. Финансовите им показатели и завоюваните пазарни позиции би трябвало да са основа за доверие от страна на инвеститорите независимо от всичко. Все пак пазарът често е непредвидим и само времето ще покаже.

Красимир Атанасов, "Елана"

1. Подобна трагедия беляза страната ни пред всички. За съжаление може би именно това нагло убийство ще се превърне в отправна точка за справянето с престъпността. Докладът на ЕК просто диагностицира това, което вече до болка ни е известно. Доколкото голяма част от неговите констатации бяха предугадени и вече калкулирани, съвпадението с убийството, случайно или не, усили многократно неговото психологическо въздействие. Твърде многото негативни новини са именно причината за този ход на пазара. Последните две събития далеч не са основните. Въпросът, който в момента е поставен на карта, е: Ще защитим ли интереса на всеки инвеститор?

2. Реакцията на БФБ - София, бе изключително адекватна на трагедията, разиграла се в сряда. Компаниите бяха управлявани доста добре и имат сериозни позиции. Това важи особено за двете финансови институции. Не очаквам някакви трусове в техния бизнес, а това е мнението и на целия пазар. Те са изградили дългогодишно доверие и у своите клиенти, което всъщност ги прави особено апетитни. Финансовата група ДЗИ има стабилен пазарен дял в сектор, чието развитие ще е с доста по-бърз темп от този на цялата икономика. При "Ривиера" нещата стоят доста по-изчистено, там сезонът е завършил и нещата са ясни за тази година, така че някакви драстични отклонения едва ли са възможни.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK