Доброволното осигуряване носи до 1.5 хил. лв. пенсия

Срещу 15 лева месечно може да се осигури допълнителна пенсия в размер на 1.5 хил. лв. Това сметнаха от най-голямата пенсионна компания у нас "Доверие". Според пенсионния калкулатор на дружеството при внасяне в доброволен фонд на 15 лв. всеки месец в продължение на 30 години би се получавала пенсия в размер на около 1.5 хил. лв. за петгодишен период. Ако се избере по-дълъг срок, примерно от десет години, сумата спада на около 800 лв. Петнадесетгодишната пенсия пък би носила 600 лв. на месец. Изчисленията са правени при хипотезата, че пенсионните компании ще продължават както и досега да реализират доходност от порядъка на 15 на сто.

"Каквито и мерки да взима държавата, който разчита на нея за старините си, няма да се радва на голяма пенсия. Размерът й ще е 30% или в най-добрия случай 50% от последния доход, което означава драстичен спад в стандарта на живот при пенсионирането", обясни Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на "Доверие". Според нея доходите в България вече са на такива нива, че отделянето на суми от порядъка на 10-15 лв. на месец не би било голям проблем. Изследвания на компанията са показали, че интерес към доброволното осигуряване имат най-вече хората със ниски и средни доходи (около 200-300 лв.) "За който основната цел е не търсенето на данъчни облаги, а дългосрочно трупане на ресурс за по-добри страни", обясни Петкова.

От средата на октомври дружеството стартира нова рекламна кампания, която е насочена изцяло към допълнителното доброволно пенсионно осигуряване. "Кампанията има информационен характер, като с нея се цели да се провокира интересът на работещите млади хора към създаването на трайни навици за правене на доброволно пенсионно осигуряване, тъй като тази форма на дългосрочно спестяване представлява най-добрата възможност за постигане на добър жизнен стандарт в един дълъг период от живота на ниска цена", обясниха от "Доверие". Кампанията ще струва около 600 хил. лв.


От дружеството допълниха, че целият пенсионен сектор настоява сегашната сума от 40 лв., които се признават за разход на работодателите при пенсионни вноски на служителите им в доброволен фонд, да нарасне на 50 лв. "При сегашното намаляване на осигурителната тежест ще се освободят около 600 млн. лв., като част от тях могат да се влеят в доброволните фондове", каза Петкова. Според нея позитивно за сектора и за осигуряващите се ще бъде да се освобождават в пълен размер пенсионните вноски, като облагането по скалата да става при предсрочно изтегляне на сумите или при плащане на пенсии.

По данни на осигурителния надзор към полугодието в доброволни фондове се осигуряват 540 хил. българи, които са спестили в тях 365 млн. лв. От началото на годината внесените средства възлизат на 42 млн. лв. Средният размер на една месечна вноска възлиза на около 44 лв. а средният размер на средствата, които един осигурен е натрупал, е 675 лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK