Работодатели негодуват срещу пренебрежението на кабинета

Всички законодателни инициативи на правителството да се съгласуват с работодателите, настоя в понеделник асоциацията им, включваща пет от шестте национално представителни съюза - Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал, Съюза за стопанска инициатива и "Възраждане".

Министри обявяват собствени инициативи, въпреки че в момента се водят преговори между правителството, работодателите и синдикатите за сключването на пакт за икономическо и социално развитие до 2009 г., се казва в обръщение на петте организации към кабинета "Станишев". Като пример председателят на БСК Божидар Данев посочи обявеното от министъра на труда Емилия Масларова намерение да замрази за следващите 10 години съотношението, в което работодателите и работниците си поделят осигурителните вноски. Миналата седмица тя заяви, че през следващите 10 години то ще остане 65% за сметка на работодателите и 35% за работниците

Членовете на асоциацията изразиха загриженост, че от няколко месеца по формални причини не действа и Националният съвет за тристранно сътрудничество. "Това става в момент, когато предстои да се приемат изключително важни за икономиката закони и наредби", коментира председателят на БТПП Божидар Божинов. "Проектобюджетът за 2006 г. ни беше представен на среща с неясен формат, на която имахме 20 минути да се изкажем заедно с профсъюзите", оплакаха се членовете на асоциацията. Според тях, като не бърза с възстановяването на тристранката, кабинетът използва работодателите като декорация за прокарването на собствените му решения.


С проекта на данъчно-осигурителен процесуален кодекс значително се разширяват правата на администрацията, негодуват работодателите. Като най-драстични те посочват възможността ревизиите да продължават по няколко месеца и органите на Агенцията по приходите да претърсват и изземват документи без съдебно разрешение, включително и през нощта. Ревизиите се проточват по една година, а това създава неограничени условия за рекет и корупция и може да се използва за отстраняване на конкуренти, коментира председателят на БТПП.

Шефовете на работодателски съюзи за пореден път настояха законопроектите в Народното събрание да се внасят с предварителна оценка на въздействието им върху стопанската дейност.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK