Гаранционен фонд ще улеснява кредитирането на малки и средни фирми

Икономическият растеж на страните от Югоизточна Европа ще се запази висок през тази година и ще бъде близо до миналогодишните нива - средно 5.4% за целия регион. Това обяви във вторник на откриването на тазгодишния седми поред Икономически форум за Югоизточна Европа Георги Табаков, председател на сдружение „Български икономически форум”.

В продължение на два дни участниците във форума ще обсъждат проблемите на малкия и средния бизнес и възможностите за финансирането им и повишаването на конкурентоспособността им.

Работи се по създаването на Гаранционен фонд за малките и средните предприятия (МСП), с който да се улесни отпускането на кредити за тях, съобщи Станимир Бързашки, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Основни пречки пред развитието на МСП са ограниченият достъп до банково кредитиране поради невъзможността им да осигурят обезпечение, както и все още тежките регулации. В тази връзка министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров посочи, че старите лицензионни режими, които са били премахнати, са били заменени с нови заради ангажименти към ЕС. Общо 216 хил. предприятия в България се определят като малки и средни. Те съставляват 90 на сто от частния сектор и генерират 70 на сто от външнотърговския стокообмен, отбеляза Георги Прохаски, съпредседател на Центъра за икономическо развитие. В МСП работят близо 1.1 млн. души според неговите данни.


Другият основен проблем, по който се дискутира на икономическия форум, е развитието на икономиката на знанието и прилагането на Лисабонската стратегия, което засега по мнението на участниците не се реализира. България е на последно място сред страните - членки и кандидат-членки за ЕС, по развитие на информационното общество, каза министърът на държавната администрация Николай Василев. В бюджета за следващата година са предвидени 15 млн. лв. за електронно правителство.

---------------

Потреблението на природен газ в България се е повишило с 18% през тази година, обяви Румен Овчаров. Транзитът на "синьото гориво" през страната пък се е увеличил със 17 на сто от началото на годината. Ръст на потреблението има и при електроенергията. Като цяло консумацията й е нараснала с 2 на сто, а за промишлени нужди - с 6%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK