Строителният контрол проверява базовите станции на мобилните оператори

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) започва проверка на законността на изградените базови станции на трите мобилни оператора - "Вивател", "Глобул" и "Мобилтел". Това предвижда заповед на шефа на дирекцията Иван Симидчиев от понеделник, поместена на страницата й в интернет.

За целта началниците на регионалните дирекции ще определят работни групи за извършване на проверката.

Ако инспекторите установят, че съоръженията са незаконни, ще се съставят актове за нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Проверката трябва да приключи до 16 ноември.


За нея дирекцията иска съдействие от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и кметовете.

"Ще съдействаме на ДНСК, като предоставим информация за броя на станциите и тяхното местоположение", съобщи председателят на комисията Георги Александров. Според него не може проверките да се осъществяват само на "Вивател", а трябва да се осигури равнопоставеност на трите оператора. По думите му регулаторната комисия не може да санкционира компаниите, ако станциите им са незаконни. Според ЗУТ, за да работят станциите, трябва да имат разрешително за ползване.

В събота "Вивател" започна търговската си дейност и вече има първите си абонати. Тогава изпълнителният директор на компанията Ричард Шиърър каза, че част от станциите вече са узаконени, а други са в процедура, но операторът е решил, че е важно да отговарят на очакванията на българските потребители за алтернативен мобилен оператор. Във вторник шефовете на БТК и новият оператор раздаваха листовки пред офиси на "Мобилтел" и "Глобул" с новите цени на "Вивател".

---------

Бившият председател на КРС Гергана Сърбова бе назначена за административен директор, който ще се занимава и с регулаторната политика на БТК. В компанията ще има два нови отдела за бизнес развитие и стратегическо планиране. Албена Ингълсби ще поеме подпомагане на корпоративните продажби, а Емил Георгиев ще ръководи контактите с различни ИТ компании.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK