Община Несебър иска специален закон за стария град

Закон за "Старинен Несебър" може да реши проблема с безразборното строителство на полуострова, каза кметът на града Николай Трифонов. Той покани през идната седмица депутати, които да лобират за новия законопроект. "Факт е безразборното строителство в старата част на Несебър с одобрението на Националния институт за паметниците на културата (НИПК), който работи на принципа "тука има - тука нема", а в същото време се спъват сериозни инвеститорски намерения", подчерта кметът.

На 25 октомври той назначи 5-членна комисия, която да участва в създаването на законопроекта от страна на общината. "Ако продължава сегашното отношение към паметниците на културата, има опасност България да стане първата страна в света с културен паметник, отпаднал от листата на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО", каза културният министър Стефан Данаилов в парламента в отговор на депутатски въпрос за строеж на аквапарк и делфинариум на територията на резерват "Старинен Несебър".

Бургаски депутати вече са поели инициативата за изработване и вкарване на индивидуалния законопроект в парламента.


До дни Николай Трифонов ще се срещне и с министъра на икономиката Румен Овчаров. С него той ще дискутира бъдещето на "Слънчев бряг" АД и мястото на общината в управлението на курортната инфраструктурата.

Преди няколко седмици от министерството обявиха, че са готови да продадат дела си от 75% в туристическото дружество. От общината заявиха отново намерението си да участват в управлението на курорта. "По този въпрос имаме ясна позиция - ние сме определили претенции, изградили сме общо дружество заедно със съюза на собствениците и сме готови да участваме в закупуването на част от остатъчния дял, без да имаме претенции към ЕРП", подчерта Трифонов. Според него частният собственик за разлика от държавата ще може да гласува при решаването на спора с австрийската EVN.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK