Задълженията по ЗУНК на “Дунавска коприна” се разсрочват до 2018 г.

Задълженията по Закона за уреждане на необслужваните кредити (ЗУНК) на русенското текстилно предприятие “Дунавска коприна” се разсрочват до 2018 г. Това съобщи председателят на борда на директорите на компанията Милка Димитрова. Тя допълни, че този срок е посочен в оздравителната програма на дружеството, приета от кредиторите през тази седмица. Доскоро дружеството имаше постигнато съгласие за разсрочване до 2011 г. Размерът на задълженията по ЗУНК на предприятието е около 4 млн. лева, като тази сума е част от общо 14-те млн. лева дългове на компанията към държавни и частни кредитори.

Оздравителната програма на “Дунавска коприна” беше изготвена съвместно от двамата синдици, борда на директорите и мажоритарния собственик - германската фирма “Мюлер и синове”, обясни Милка Димитрова. В нея се предвиждат пълно удовлетворяване на кредиторите, както и управленски решения, които да възстановят фирмата до 2008 г. В основата на оздравителната програма е преструктурирането, оптимизирането на организационната структура и разсрочване на дълговете. В оздравителния план е записано също, че през 2008 г. средната работна заплата във фирмата ще нарасне с 33%, а работните места от 120 ще се увеличат до 145.

“Дунавска коприна” беше обявена в несъстоятелност преди близо три години по искане на ръководството на компанията. Същата година беше възстановено производството в текстилната фабрика, затворена преди това заради финансови проблеми. Година след възобновяване на работата “Дунавска коприна” започна да регистрира добри приходи и да обслужва конфекционерския бранш у нас със собствена продукция. През това лято бе пуснат в експлоатация молинажния цех, който сега е натоварен на трисменен режим на работа. Русенската компания е сред инициаторите за създаване на един от първите клъстъри у нас - “Българска коприна”. При задействане на клъстъра в България ще се гледат минимум три реколти пашкули в годината, ще има възможност за получаване на по-висококачествена суровина и европейско качество на крайния продукт - тъкани и конфекция.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK