Българска фондова борса намалява комисионните

Българската фондова борса ще намали от вторник комисионните по сделките с акции, съобщи Иван Такев, директор търговия в БФБ. Това стана възможно, след като Комисията за финансов надзор одобри промените в правилника за регулиране на пазара, които бяха инициирани и предложени от самата борса.

До момента комисионните за сделките на борсата не включваха в себе си ДДС. След промените, таксите вече ще включват ДДС, което означава, че намалението им е с около 16 на сто.

До момента при сделките до 25 млн. лева всяка една от страните плащаше комисиона на БФБ по 0.1% без ДДС от стойността на сделката. С новите промени тази ставка се запазва, но вече в нея се включва ДДС-то, или в номинално изражение без ДДС комисионата се понижава до 0.083% от стойността на сделката, допълни Такев. При сделките, които са между 25 и 75 млн. лв., ще се плаща справка от 0.05%, плащана от всяка от страните. Подобна е и промяната при сделки над 75 млн. лв., където комисионата става 0.01% с ДДС.


Иван Такев прогнозира, че общият ефект от намаляването на комисионите ще се изрази в спад на приходите на борсата с около 15%. Той очаква намаляването на ставките да се отрази върху повишаване на активността на борсата и съответно покачване на оборота, с което да се компенсират настоящите промени в тарифата, които важат както за компаниите от официален, така и тези от неофициален сегмент.

Според анализатори намаляването на комисионите няма да се отрази върху таксите, които предлагат инвестиционните посредници. Ако те намалят цената на тази услуга, това по-скоро няма да се дължи на поправките в правилника на борсата, а по-скоро ще бъдат следствие от конкуренцията между самите посредници за набиране на клиенти, смятат анализатори.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK