КРС: Жалбата на БТК е опит да спре конкуренцията

Жалбата на БТК е опит да бъде спряно или забавено навлизането на технологията "точка към много точки" на българския пазар и да бъде забавена реалната конкуренция в сектора. Това заяви във вторник в официално становище Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) по повод жалбата на БТК до Върховния административен съд. С нея телекомът иска да бъде отменено решението на КРС за крайното класиране в търга за издаване на лицензи от клас А за изграждането на безжична мрежа от типа "точка към много точки".

Според КРС мотивите на БТК нямат връзка с процедурата и резултатите от двата търга. Проведените от КРС търгове бяха публични, прозрачни и открити, при известни условия, с които участниците бяха предварително запознати при закупуване на тръжната документация, се казва още в становището.

От регулатора напомнят, че обжалваната процедура е същата, в каквато БТК е участвала и спечелила лиценз за изграждане на UMTS мрежа, без да я оспори. Идентичен е и търгът за лицензите от клас Б, в който телекомът участва и спечели в оспорваното седемдневно наддаване един от трите лиценза.


"Нашата жалба в подадена в законния срок за обжалване на решенията на комисията по търга", каза за "Дневник" Георги Куртев, директор "Връзки с обществеността" на оператора. Той отказа да коментира мотивите за нея, защото в момента тече съдебна процедура. "Изложили сме аргументите си пред българския съд и той ще реши", допълни Куртев.

Телекомът прекрати участието си в процедурата за издаването на лицензи от клас А, в която победители станаха "Транс телеком" и "Кейбълнет". Достигната тръжна цена беше 5 044 000 лв. Във връзка с допуснатото предварително изпълнение на обжалваното решение КРС е решила да издаде лицензи на спечелилите търга за двата индивидуални лиценза от клас А - „Транс телеком” ООД и „Кабелнет” ЕООД. Двете компании вече са платили цената им.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK