"Свилоза" получи заем от 28 млн. евро

"Свилоза" ще получи заем от 28 млн. евро от две институции, обявиха от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). От банката обясниха, че дават на свищовското дружество заем от 18 млн. евро, а останалите десет ще дойдат от Скандинавската инвестиционна банка (The Nordic Investment Bank).

Средствата ще послужат за подкрепа на инвестиционната програма на компанията. От "Свилоза" възнамеряват да удвоят производствените мощности на предприятието. Официално са обявени намеренията на дружеството за разширяване на производствения капацитет на завода за производство на целулоза. Целта е увеличаване на производството от 50 хил. тона на 110 хил. тона на година.

От ЕБВР уточняват, че част от заема ще послужи за подобряване на енергийната ефективност на предприятието. Едни от основните разходи на "Свилоза", както и на останалите дружества в сектора, са именно тези за енергия. През последните години производството на целулоза и хартия в България преживя сериозна криза. С този заем "Свилоза" ще може да извърши инвестициите, необходими, за да отговаря на европейските стандарти, както и да подобри конкурентността си и да разшири пазарното си присъствие на регионалния и международен пазар, смятат анализатори.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK