Габрово прие програма за управление на общинския жилищен фонд

Общинският съвет в Габрово прие програма за управление на общинските жилища за периода 2005-2007 г. Тя е доста по-различна от вижданията на кмета Богомил Белчев за провеждането на социална жилищна политика. Общинските съветници сондираха мнения дали е изгодно да се продават общинските жилища и с парите да се строят нови, или е по-разумно да се инвестира в ремонти на стари. Съветниците трябва да разпределят около 700 жилища на над 1000 картотекирани социално слаби.

Програмата включва обновяване на жилищния фонд, изкупуване на имоти от юридически и физически лица, продажба на наемателите на домовете, ремонти на неизползваеми помещения частна общинска собственост, както и събарянето на опасни рушащи се сгради. Общината притежава различни по вид жилищни имоти - къщи, етажи от къщи, стаи и апартаменти. Този наличен фонд не е достатъчен, за да бъдат задоволени нуждите на всички социално слаби. Около 200 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година като приходи от общински жилища. От 2000 до 2004 г.са продадени 37 жилища на обща стойност 287 хил. лв. Само за десетте месеца на тази година са подадени 40 молби за закупуване на жилища от наемателите, които живеят в тях. Средният месечен наем за ползването на двустайно жилище е около 50 лв.

Общинската администрация е изчислила, че при продажбата на жилище общината получава наведнъж наем за близо 30 години. Разчетите сочат, че ако се продадат 5% от жилищния фонд, годишно в бюджета ще влизат около 450 хил. лв. Парите ще бъдат достатъчни за построяването на 15 нови жилища, в които да бъдат настанени нуждаещи се семейства.

Кметът на Габрово смята, че е време да се промени жилищната политика. Според него трябва да бъдат настанявани млади семейства с едно и две деца и хора, работещи в болницата, в областната администрация и други институции, които подпомагат развитието на града и региона, а не само социално слаби граждани. В крайна сметка общинският съвет реши да продължи досегашната социална програма за настаняване, но да се дадат нови възможности на хората да се грижат по-добре за домовете си и дори да могат да ги изплатят в бъдеще.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK