КЗК пак глоби фирма за имитация на "Първомайска лютеница"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 10 хил. лв. старозагорското предприятие “Митак” ЕООД за имитация на изображението и марката на "Първомайска лютеница". Преписката в КЗК е образувана по молба на “Консервинвест” ООД, с. Православен, което също произвежда и продава на вътрешния и външния пазар лютеница, доматени сосове и кетчуп. Една от защитените марки, собственост на "Консервинвест", е етикет за лютеница с изобразено върху него хоро, над което е изписано "Първомайска лютеница".

В края на март 2004 г. КЗК глоби с 50 хил. лв. известния производител "Дерони" - Хасково, пак за имитация на името "Първомайска лютеница". Комисията отново беше сезирана от "Консервинвест". Тогава "Консервинвест" обвини "Дерони", че се е възползвала от популярността на името "Първомайска лютеница", като е използвала сродно наименование - "Първомайска рецепта №5", както и сходен буркан и изображение. От "Дерони" обжалваха решението на комисията и в момента се чака решение на Върховния административен съд по него.

В настоящата преписка на КЗК пише, че "Консервинвест" е защитил като промишлен дизайн през април 2003 г. и цялостната опаковка на продукта, включваща буркана, етикета и капачката на продукта. Етикетът на "Митак" също е защитен като промишлен дизайн. Според антимонополния орган "Митак" използва бурканчета, етикети и цветове, почти идентични с тези на “Консервинвест”. КЗК прие, че приликите са достатъчни да заблудят потребителите кой е производителят на продукта на “Митак”, което уврежда интересите на потребителите и на конкурентите.


Адвокатът на "Митак" д-р Емил Бенатов, който е европейски и български представител по индустриална собственост, каза че ще обжалва решението на комисията. По думите му в момента има поне три фирми с права над марката "Първомайска лютеница". Той заяви, че клиентът му "Митак" има промишлен дизайн за етикета и изображението на хоро върху него, защитено в Патентното ведомство, така че обвиненията за имитация са неоснователни. Той изтъкна още, че клиентът му е бил предупреден от "Консервинвест" за това, че ще заведе дело за имитация, след което "Митак" добросъвестно прекратил производството и изтеглил от пазара спорния продукт до разрешаването на случая. Компанията дори е предложила споразумение в хода на разследването, което е било отхвърлено без обсъждане.

"Митак" произвежда лютеници, пюрета, сосове, кетчуп, майонеза, горчица, конфитюри, сладка и нектари и притежава търговските марки “Митак” и “Марко”.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK