"Бритиш петролиум" ще инвестира в нови енергийни източници

"Бритиш петролиум" (ВР) ще използва печалбите си от продажбата на петролни продукти за инвестиции в алтернативни енергийни проекти, съобщи информационната агенция "Дау Джоунс". ВР ще вложи близо 8 млрд. долара в слънчеви и вятърни електроцентрали, както и в развитието на технологии за производството и използването на горивни клетки с водород. Проектите са предвидени за следващите 10 години.

Планираната инвестиция представлява малка част от годишните капиталови разходи на дружеството от 14 млрд. долара. За предишното десетилетие обаче инвестициите във възобновими енергийни източници са били едва 1 млрд. долара.

Петролното дружество ще обособи бизнеса си за екологична енергия в специален отдел. Очакваната възвращаемост от вложения капитал ще е около 15 на сто годишно, но анализаторите не очакват значителен ефект върху печалбите на групата.


Производството на електричество от слънчева енергия е един от основните алтернативни проекти на ВР. Тази година отделът за пръв път отбеляза оперативна печалба, обявиха от дружеството. ВР има централи за слънчева енергия в САЩ, Испания, Индия и Австралия, като се надява да удвои производствения си капацитет, който в момента е 100 мегавата.

Друга важна част от създаването на екологично чиста електроенергия е  програмата за контрол над емисиите на въглероден диоксид от стандартните газови електроцентрали. При тази технология  вредните вещества се изпомпват в кухини от изчерпани морски находища на нефт и природен газ. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK