CEZ реализира над 280 млн. евро приходи от продажби в България

Чешката ютилити компания CEZ регистрира 281.1 млн. евро приходи от продажби от дейността на притежаваните от нея електроразпределителни дружества - "Електроразпределение - Столично", "Електроразпределение - София-област" и "Електроразпределение - Плевен". Това стана ясно от отчета на дружеството за първите девет месеца на годината, изготвен според Международните счетоводни стандарти (МСС).

За посочения период продажбите на компанията се равняват на 5.728 гигават часа електроенергия.

Оперативните разходи на трите ЕРП-та от началото на годината до януари се изчисляват на над 193 млн. евро. Впечатление правят тези за персонала от 4900 души, които са повече от 20.7 млн. евро. С въвеждането на единната организационна структура и преструктурирането на дейността в енергодружествата, чешката корпорация отчита и намаляване на разходите си в България, като за първата половина на годината загубите на електроенергия в ЕРП-тата са редуцирани с 10 на сто, обясниха наскоро от компанията.


CEZ стана мажоритарен собственик на "Електроразпределение - Столично", "Електроразпределение - София-област" и "Електроразпределение - Плевен", обединени в пакет "Западна България" през ноември 2004 г. Компанията получи по 67 на сто от капитала на трите дружества срещу 281.5 млн. евро. Чешкото ютилити дружество ще отдели в самостоятелни компании доставката и разпределението на eнергия до края на 2006 г.

Отделянето на преноса от разпределението е свързано с преструктурирането на дружествата и освобождаването на персонала, като това ще бъде съгласувано с миноритарния собственик в дружествата - държавата, обясниха преди време от CEZ. Все още не е ясно колко служители ще бъдат освободени, но при всички случаи ще има социални програми за обезщетяване, каквито се прилагат в Чехия. Засега ръководството на чешката компания в България не се ангажира с размера на обезщетението. Намаляването на числеността на персонала ще стане ясно в средата на 2006 г.

Финансови резултати на трите ЕРП-та на CEZ в България (в млн. евро)

Компания Столично София-област Плевен
нетна печалба 9.3 4.9 2.0 16.1
Печалба преди данъци и лихви (EBIT) 11.4 7.2 2.9 21.5

Печалба преди данъци, лихви, обезценка и амортизация (EBITDA)

19.9 11.8 8.8 40.5
Продажби 131.4 74.2 75.5 281.1

Източник: Отчет за приходите и разходите на CEZ според IFRS

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK