Попитахме брокерите за БТК

Как ще се отрази предварителното споразумение за покупка на мажоритарния собственик на БТК "Вива Венчърс" върху акциите на телекома?

- - - - -

Венера Нешева, "Елана трейдинг"


Влизането на чуждестранен стратегически инвеститор като акционер на една компания се възприема по принцип позитивно от инвеститорите. Още повече че бъдещият нов мажоритарен собственик на БТК Тор Бьорголфсон вече е доказал, че работи и инвестира в развитието на бизнеса на компаниите, в които притежава участия. Опитът му в телекомуникационния сектор в страни като Полша, Чехия и др. предполага желание за стратегическо развитие на БТК в бъдеще. Въпреки това по-важното за инвеститорите е доколко компанията ще съумее да се справи със засилващата се конкуренция в този сектор, както и доколко бързо ще навлезе на пазара на мобилните услуги. Това обяснява реакцията на инвеститорите на новината за бъдещата покупка на мажоритарния собственик на БТК, която се изрази основно в чувствително свиване на обемите в последните няколко дни.

Владислав Панев, КД инвестмънтс"

Не очаквам големи промени в цената. В момента състоянието на фондовата борса е такова, че само приток на сериозни капитали или пък важни новини могат да я извадят от летаргията. Още повече че акциите на БТК се повишиха доста от времето на приватизацията на пакет от телекома на фондовата борса, а и покупката на дял от исландския инвеститор според мен е отразено в цената. Дори добрата консолидирана печалба на дружеството не е в състояние да охлади натиска от страна на продавачите по позицията.

Кирил Иванов, "Юг маркет"

Според мен в краткосрочен план промяната на собствениците на "Вива Венчърс" няма да се отрази сериозно върху цената на БТК. На практика тази рокада беше предизвестена още в процеса на приватизация на телекома и едва ли е особена изненада за някого. Повечето финансови инвеститори, в частност Advent International, влагат краткосрочно и основната им цел са бързи капиталови печалби, а не дългосрочни инвестиции. За разлика от тях Тор Бьорголфсон многократно е заявявал стратегическия си и дългосрочен интерес в развитието на БТК, което на практика се доказва и от коментираната сделка. Допълнителен аргумент в тази насока е фактът, че г-н Бьорголфсон е мажоритарен собственик на чешкия телеком CRa, както и на полския мобилен оператор Netia.

------------

Консолидирани резултати за първите девет месеца на 2005 (в хил.лв.)

Печалба 177 017

Общо приходи 780 675

Приходи от основна дейност 768 082

Дългосрочни задължения 229 070

Активи 1 656 512

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK