Исландски милиардер купи БТК и "Вивател"

Осемнадесет месеца след като беше приватизиран, бившият държавен телеком БТК отново сменя основния си акционер. В четвъртък от компанията официално потвърдиха слуховете, че исландският милиардер Тор Бьорголфсон се е споразумял с американския фонд "Адвент интернешънъл" да купи дяловете му във виенската "Вива Венчърс", която държи 65% от БТК. Така новият собственик ще има контрол и в новия мобилен оператор на БТК - "Вивател".

В съобщението до медиите не се уточнява какво точно ще е участието на Бьорголфсон във "Вива Венчърс" след приключването на сделката. Говорител на исландеца обаче посочи пред "Дневник", че той ще придобие цялата "Вива". Възможно е още преди споразумението си с исландеца "Адвент" да са изкупили участията на останалите по-малки акционери и сега да продават накуп.

Бьорголфсон ще осъществи сделката чрез компанията си "Новатор телеком България". В съобщението от БТК се казва, че на този етап той има опция за покупката и ще я използва, ако получи одобрение от "съответните институции".


Говорителят на Тор Бьорголфсон добави, че опцията ще бъде упражнена до януари догодина.

Според неофициални източници, близки до сделката, тя е на стойност 620 млн. евро, което е два пъти повече в сравнение с цената, платена от "Вива Венчърс" при приватизацията на БТК. Позовавайки се на свой източник, агенция Ройтерс пък оценява сделката за 1 млрд. евро, като в тази сума са включени и задълженията на "Вива Венчърс". Стойността е съпоставима с цената, на която "Телеком Аустрия" купи първия мобилен оператор у нас - "Мобилтел".

Неофициално се твърди, че финансирането на сделката вече е осигурено, като в него участват чуждестранни и български банки. Вероятното предоставено обезпечение от исландеца са акциите на "Вива Венчърс" в БТК.

Тор Бьорголфсон притежава 38% от четвъртия по големина производител на генерични лекарства в света - исландската "Актавис", която е собственик на три завода в България и на дистрибутора на медикаменти "Хигия". Чрез лондонския си инвестиционен фонд "Новатор" Бьорголфсон подписа и предварително споразумение за придобиването на 34 на сто от осмата по големина банка у нас - СИБанк, и в момента чака одобрение от БНБ за сделката.

Влизането на Тор Бьорголфсон в БТК беше коментирано от телекомуникационни експерти като позитивно за сектора и компанията, тъй като исландецът ще прояви средносрочен ангажимент да развива компанията за разлика от финансовия инвеститор.

"Вярвам силно в БТК и телеком сектора в България. С настоящия мениджмънт за кратко време постигнахме много и смятам, че и занапред ще играем важна роля на телекомуникационния пазар в страната", заявява исландецът в съобщение до медиите.

Новината за предстоящата сделка беше обявена на фондовата борса близо час преди края на търговската сесия вчера. Заради многото неизвестни не се стигна до смели инвестиционни решения и пазарът буквално не реагира на новината. Сключени бяха само няколко сделки за нищожен брой акции - около 10 лева, което е средната цена за последните дни.

Анкета на "Дневник" сред анализатори на пазара показва че исландският милиардер се приема като стратегически инвеститор, от когото се очаква да работи за развитието на компанията. БТК е най-голямото публично дружество на Българската фондова борса. Това стана след приватизацията на мажоритарния дял, когато държавата пусна на борсата остатъчния си пакет от 35% срещу компенсаторни инструменти.

От Комисията за финансов надзор заявиха вчера, че не са уведомени за предстоящата сделка и че от БТК все още не е изпратено запитване дали трябва да има търгово предложение към останалите акционери, тъй като се сменя мажоритарният собственик. В закона няма задължение за отправяне на търгово предложение към останалите акционери в подобни случаи. Такова обаче е предвидено в промените в закона, които предстои да бъдат гласувани в парламента. Идеята е, че при смяна на собственика на мажоритарния акционер той трябва да предложи и на останалите акционери да купи акциите им на определена справедлива цена.

Няколко правителства се опитваха неуспешно да продадат БТК във времето, когато компанията имаше монопол върху обикновената телефонна услуга, трансграничния пренос на глас и наетите линии. През юни миналата година най-накрая беше подписан договор за приватизация, който даваше право на купувача да получи и третия GSM лиценз у нас.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK