Димана Ранкова: Търгово за БТК при смяна на собствеността

При смяна на мажоритарния собственик във "Вива Венчърс" трябва да има търгово предложение към акционерите на БТК, заяви Димана Ранкова, заместник-председател на Комисията на финансов надзор, цитирана от БТА. Според Ранкова законът ясно показва, че трябва да се отправи търгово предложение при промяната на контрола в дадено дружество, било то пряко, чрез свързани лица или непряко. Ранкова уточни, че към настоящия етап само споразумение за покупка на акциите на "Адвент" във "Вива Венчърс" от "Новатор", но все още няма промяна в собствеността.

Ако бъде извършена смяна на контрола в БТК и не бъде отправено търгово предложение, следват административна санкция и отпадане правото на глас на придобитите акции, беше категорична Ранкова.

За да се изяснят всички обстоятелства около сключеното споразумение между "Новатор" и "Адвент", на 5 декември Комисията за финансов надзор е изпратила искане до БТК да предостави информация за акционерната структура на телекома. Даден е срок за отговор два дни, като отговорът трябва да бъде изпратен и до БФБ - София, която да го оповести чрез бюлетина си.


Преди месец депутатът от БСП Петър Кънев внесе в парламента предложение за промени в ЗППЦК, които да бъдат приети заедно с кодекса за застраховане. Въпросните промени задължаваха отправяне на търгово предложение дори при непряко придобиване на контрол в публично дружество, когато това става след покупка на дружество, което от своя страна притежава над 50% от публично дружество.

Според Димана Ранкова, ако този текст не бъде приет, търгово към акционерите на БТК трябва да има, тъй като тази хипотеза се вписва в настоящите разпоредби на ЗППЦК.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK