Попитахме брокерите

1. Какви са очакванията ви за движението на котировките на фондовата борса до края на годината?

2. Как ще се отрази върху котировките на БТК задължението за отправяне на търгово предложение към акционерите на БТК при евентуална промяна на собствеността във "Вива Венчърс", която от своя страна е мажоритарен собственик на телекома?

---------------------


Кирил Иванов, "Юг маркет"

1. Тъй като не остана много време до края на текущата година, мисля, че едва ли настроенията на инвеститорите биха могли да се променят драстично. Изчерпи се ефектът на негативните новини около съмнителните сделки на мениджмънта на "Доверие ОХ", около смъртта на банкера Емил Кюлев, а също така и около проваленото общо събрание на "Слънчев бряг" АД. От друга страна, инвеститорите показват сериозна резистентност и към добрите данни от финансовите отчети на много от компаниите за деветмесечието на годината. Няма особено значение дали ще го наречем консолидация или заслужено спокойствие след една изключително тежка година, изпълнена с множество борсови събития, но положението в момента е обяснимо от всяка гледна точка. Затова с много малко "счетоводни" изключения мисля, че статуквото ще се запази до края на 2005 г.

2. Ако наистина такова задължение възникне към новия собственик на телекома, без съмнение това ще се отрази позитивно на акциите на БТК. След случая с "Кремиковци" обаче съм леко скептичен към подобен развой на събитията и в общи линии разглеждам този вариант единствено от хипотетична гледна точка. Мисля, че едно търгово предложение към миноритарните акционери на БТК няма да е в ущърб за тях и при всички положения ще е над пазарната цена в момента. Освен това КФН няма да позволи дружество от такава изключителна важност за БФБ - София, да се раздели с публичния си статут на нереално ниска цена. Няма да се спирам на конкретните методи за оценка на акциите при търгово предложение, защото всички могат да ги намерят в нормативната база. По-важното в случая е как ще се отрази отписването на БТК върху цялата търговия на борсата, след като капитализацията на телекома е колкото на останалите публични дружества, взети заедно.

Владислав Матев, ОББ

1. В края на всяка календарна година настъпва оживление на българския капиталов пазар. Поради редица причини (напр. счетоводни) големи пакети акции сменят собствениците си. Нарастването на обемите, макар и при договорени извън борсата сделки, често води до покачване на борсовите индекси. Не е изключено и тази година да бъде наблюдаван подобен сценарий. Основните фактори, които влияят върху борсовите цени, според мен вече са намерили отражение върху търговията и ако има някакво движение, вероятно то ще бъде в посока нагоре, но няма да бъде съществено по размер.

2. В досегашната история на българския капиталов пазар почти няма случай, в който при обявяване на предстоящо търгово предложение или дори само на намерение за такова цената на дружеството - цел, да не се е покачила. Предполагам, че и сега БТК няма да направи изключение. При такива случаи лицето, което отправя търговото предложение, често определя цена, която е по-висока от текущата пазарна цена, което води до нейното покачване. Всъщност най-важен е въпросът за формиране на цената на търговото предложение, като в случай, че тя не защитава интересите на миноритарните акционери, държавният регулативен орган може да откаже издаване на потвърждение на самото търгово предложение. А това може да доведе до допълнително покачване на борсовата цена.

*Коментарите не представляват препоръка за покупка или продажба на акции

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK