Червен бряг въвежда обслужването на "едно гише"

Червен бряг вече има информационен център за услуги на гражданите, който ще работи на принципа “едно гише”. Целта е да се осигурят качествени услуги по прозрачен и ефективен начин, каза кметът Румен Пенков. Създаването на такъв център е заложено в стратегията на развитие на общината и ще подобри административното обслужване на гражданите, поясни той. Центърът беше открит вчера от министъра на държавната администрация Николай Василев.

Същността на системата “едно гише”е създаване на един вход и изход на документите, подавани в общинската администрация. Центърът ще консолидира подаването на заявления за извършване на административни услуги, всякаква информация за хода на осъществяването им и получаването на искания документ като краен резултат от услугата, поясни още Пенков. Той съобщи, че още през 2004 г. в общината е направена анкета сред гражданите за качеството на административните услуги. Въз основа на проучването е изработена харта на клиента, в която ясно и бързо е обяснено какви услуги се предлагат в центъра и начинът за тяхното ползване.

Строително-монтажните работи по изграждането на центъра са на стойност 31 050 лв., осигурени от Министерството на държавната администрация. В центъра ще работят петима експерти. Тук ще се прави гражданска регистрация и административно обслужване в сферите на строителството, архитектурата, стопанската политика, общинската собственост и местните данъци и такси. Изградена е локална компютърна мрежа за връзка с всички звена в общинската администрация, обслужвана от файлов и приложен сървър, с инсталиран софтуер за документооборота и архивиране на данните. На откриването присъстваха още областният управител на Плевен Цветко Цветков, проф. Анелия Мингова, председател на ПГ на НДСВ, и Венцислав Върбанов, зам.-председател на ПГ на БНС.

“Информационният център на община Червен бряг създава още една допирна точка на комуникация и допълнителна възможност за сътрудничество между администрацията и гражданите”, каза министър Василев при прерязването на лентата. Той веднага изпробва услугите на центъра, като си регистрира нов настоящ адрес. Тази процедура отне само няколко минути. По-късно Василев посети и училището в село Чомаковци, за да види как учениците използват новия компютърен кабинет, оборудван по програмата на правителството на НДСВ "i-клас".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK