Американците идват предимно на културен туризъм

Туристите от САЩ и Канада идват в България най-често на културни и опознавателни обиколки, съобщиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация след участието на страната на Световния конгрес по туризъм на АСТА (ASTA - American Society of Travel Agents) през ноември 2005 г. в Канада.

През миналата година в България са пристигнали близо 40 хил. туристи от САЩ, което е с над 26 на сто повече от 2003 г. Значително по-малък е броят на канадските туристи - близо 5.5 хил. (25% повече от предходната година). Тенденцията на растеж се запазва и през тази година. За първите осем месеца на 2005 г. американските туристи в България са над 43 хил. и това е с над 15 на сто повече от същия период на миналата година.

Броят на канадските гости за същия период е над 6 хил., или с над 20 на сто повече от осемте месеца на 2004 г.


Въпреки че броят на американските гости е все още малък, посещенията им бележат ръст и България има потенциала да привлича повече туристи, смятат от асоциацията. За тази цел обаче трябва да има прецизирана стратегия за навлизане на американския пазар.

Потенциалните нови продукти в това отношение са СПА и балеоложкия туризъм, ски туризма и др. Специалистите посочват като добра възможност и предлагането на комбинирани турове със съседните страни като Гърция и Турция.

Продуктите, които сега се представят на американския пазар, са културно-познавателни турове, при които се посещават обектите под егидата на ЮНЕСКО - класическа България, "сити брейкс" (city brakes) в София, Велико Търново, българските манастири, Долината на тракийските царе и т. н. Организират се също така и бизнес и специализирани пътувания и др.

-------------

Тенденциите на пазара показват, че през 2004 г. броят на американските туристи е над 27 млн. и над 40 на сто от тях са били в Европа. Едва 3 на сто от туристите обаче са дошли в Източна Европа. Канадците са пътували за 2003 г. най-много до САЩ, Мексико, Великобритания, Франция, Куба, Доминиканската република, Германия, Италия, Холандия, Испания и Швейцария. Над 65 на сто от канадците излизат в чужбина, за да почиват, над 15 на сто от тях посещават роднини и приятели, над 10 на сто провеждат бизнес пътувания.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK