Българска компания ще строи небостъргач в Бургас

Бургас може да стане първият български град, на чиято територия ще се извиси истински небостъргач. Сградата, в която инвестира "Онтайм дистрибюшън енд лоджистикс" ЕООД, ще бъде с височина 154 м и ще се намира на около 50 м от плажа в Морската градина, където сега е ресторант "Воденицата".

“В цял свят строителството расте на височина. Моята амбиция е Бургас да е първият български град с небостъргач”, обяви вчера собственикът на фирмата и сградата Ваклин Стойновски.

Част от 45-етажната сграда ще бъде използвана от световна хотелска верига, която Стойновски не пожела да назове. Останалата част е за обществени дейности - изложбена зала, частен музей и ателиета за безплатно ползване, които ще бъдат предоставяни на изтъкнати творци. Ще има закрит плувен басейн, SPA център, зала за скуош, фитнес център, ресторанти. На върха ще има ресторант-панорама. Сградата ще бъде построена върху един декар. Разрешителното за строеж е налице. “Вече месец правим геоложки изследвания, докладът ще е готов през февруари, през лятото на идната година ще направим първата копка”, уточни Стойновски. Строежът ще продължи от две до три години, ако първата копка бъде направена през лятото на 2006 г.


“Не съм ходил само до папата за този обект. Не съм в нарушение на закона. Сградата е на около 50 метра от плажа, но е в рамките на града. От една година съм подал молба за събаряне на съществуващия обект и за изграждане на нова сграда. Имаше два варианта за нея и аз наистина можех да направя една жилищна сграда, която да разпродам на чужденци. Борих се за идеята да направя хотел от световна величина.” Това обясни Стойновски на въпрос дали би предприел такова мащабно строителство, ако беше приет законът за черноморското крайбрежие.

Стойновски чрез свои фирми държи 85% от собствеността, а другите 15% са на Българо-американска кредитна банка, която е и гарант за започващото строителство. Инвестицията е изчислена на 50 млн. евро. Чистата стойност на 1 кв. метър е изчислена на 1400 евро поради използването на по-специални технологии. На запад стойността на подобна сграда е 900-1200 евро/кв.м. За изпълнението ще се използва опитът на чужди фирми, като подизпълнители ще бъдат бургаски фирми.

Вчера граждани не бяха допуснати до пресконференцията. Достъпът им беше ограничаван от охранителна фирма. Над 5000 подписа са събрани против строежа, каза Иван Григоров от Граждански инициативен комитет. Хората се опасяват, че гигантът ще унищожи част от Морската градина. "Онтайм дистрибюшън енд лоджистикс" ЕООД е концесионер на бургаския плаж за 20 години и през изминалото лято предизвика недоволството на местните хора и туристите, като издигна около 15 постройки на самата плажната ивица. За 27 декември е насрочено голямо обществено обсъждане на идейния проект за небостъргач в Бургас.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK