Достъпът до туристически обекти в Родопите и по морето е улеснен

С откриването на рехабилитирания участък Широка лъка - Гела приключи рехабилитацията на всички отсечки, включени в проект "Пътища за достъп до туристически обекти".

Основната задача на проекта беше да се ремонтират четвъртокласни общински пътища в 21 участъка, обслужващи туристически обекти в Североизточния и Южния централен район на България.

Общата дължина на рехабилитираните пътища е 146 км.


Инфраструктурните съоръжения са в десет области - Смолян, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Шумен, Разград, Търговище, Варна, Добрич, Силистра. Средствата са осигурени по програма ФАР - Икономическо и социално сближаване, и от държавния бюджет под формата на кофинансиране.

Общата стойност на строителните работи и надзора на всички обекти е 15.3 млн. евро. От ЕС са осигурени 10 млн. евро, а от българското правителство - над 5 млн. евро.

С успешното приключване на проекта ще се улесни и модернизира достъпът до различни туристически центрове в Родопите и по Черноморието, както и до някои културни и исторически забележителности в тези райони. Като дългосрочен ефект от проекта се очаква да нарасне броят на туристите и да се увеличи туристическата активност в районите, каквато беше и целта на проекта.

Работата по "Пътища за достъп до туристически обекти" започна през април 2004 г. Документът беше разделен на четири лота (части). По лот 1 бяха ремонтирани шест пътни отсечки в областите Смолян, Хасково и Кърджали. По този лот са завършени асфалтовите работи по пътя Бели Брези - Ардино, положени са изравнителните пластове по 12-километровата отсечка до връх Вишеград.

Консорциум "Родопи", в който влизат австрийската фирма "Щрабаг" и "Инжстрой" АД - София, и АВ АД - Хасково, ремонтира пътни участъци в областите Смолян, Хасково и Кърджали, а договорът е на стойност 3.1 млн. евро.

По лот 2 са рехабилитирани три пътни отсечки в област Пазарджик с обща дължина 32 км - с. Дебращица - Язовир "Батак" - Цигов чарк, хижа "Орфей" - Цигов чарк, и с. Калугерово - манастира "Св. Никола".

Ремонтът на пътища в област Пазарджик е възложен на консорциум "Тракия", в който влизат отново австрийската фирма "Щрабаг" и българските "Инжстрой" АД - София, и АВ АД - Хасково. Сключеният договор е за почти 3.3 млн. евро.

Предаден е и участъкът в местността Пчелина, който се ремонтира по лот 3. В него влизат пътни участъци в областите Шумен, Разград и Търговище.

Смесено дружество "Месохорити - Пътни строежи - Велико Търново" ще извърши рехабилитацията на пътищата в тези три области, като подписаният договор е на стойност 3.7 млн. евро.

Лот 4 обхващаше ремонт на шест пътни отсечки в областите Варна, Добрич и Силистра. За строителните дейности по този лот консорциумът "Главболгарстрой - Добрич - Варна" с лидер "Главболгарстрой" АД и партньори "Пътища и мостове ЕООД" - Варна, и "Пътно строителство" АД - Добрич, спечели търга. Договорът е за 4.2 млн. евро.

В района на река Камчия също беше извършено строителство за 594 хил. евро в рамките на проекта.

Испанската фирма "Типса" в партньорство с българската фирма "Контролс" АД извършва строителен надзор и по четирите лота от проекта, а договорът й е на обща стойност 1 млн. евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK