"Новатор" иска полската "Нетиа"

Исландската "Новатор телеком" отправи предложение за увеличаване на дела си от водещия алтернативен доставчик на фиксирани телефонни услуги в Полша - "Нетиа" (Netia). Офертата е на стойност 321 млн. злоти (99.22 млн. долара), съобщи агенция Ройтерс. Действията на "Новатор" са част от стратегията на исландската компания за инвазия в Европа.

Миналата седмица от "Нетия" заявиха, че "Новатор" вече притежава 9.99% от полския телеком. По-рано този месец исландската компания се споразумя с американския фонд "Адвент интернешънъл" и купи опция за придобиване на дяловете във виенската "Вива Венчърс", която държи 65% от БТК. Като част от стратегията си за разширяване на телекомуникационните пазари в Европа "Новатор" наскоро увеличи и дела си във водещите доставчици на интернет услуги и алтернативни телефонни услуги в Гърция "Фортнет" (Forthnet) до 26 на сто.

Притежаваното от милиардера Том Бьорголфсон дружество предлага 6.15 злоти за акция за 13.01 на сто от полското дружество. Това е с 8 на сто повече от пазарната цена на "Нетиа" при затварянето на фондовите пазари в петък. В края на миналата седмица акциите на полското дружество затвориха на ниво от 5.7 злоти, което оценява "Нетия" на 2.27 млрд. злоти (707.9 млн. долара). Търговията с акция на компания е прекъсната, докато приключи публичният търг. Наддаването за "Нетиа" ще се проведе в периода 29 декември - 13 януари.


Офертата на "Новатор" е голяма изненада, заяви Кжищоф Качмачик от варшавската DB Securities. Цената е прекалено щедра, още повече че стойността на книжата на "Нетиа" скочиха с 25% само за последните няколко седмици, допълва още Качмачик.

По-рано тази година полският мобилен оператор "Нетиа мобайл", който е част от "Нетиа", спечели търга за придобиване на лиценз за трето поколение мобилни комуникации UMTS, припомня полската агенция РАР. Паралелно се проведе и търгът за GSM лиценз, в който "Нетиа" също взе участие. И в двете тръжни процедури "Нетиа" участва в съдружие с инвестиционния фонд "Новатор", който е основният финансов партньор в алианса и притежава 70 на сто от "Нетиа мобайл".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK