И МЗК "Европа" изчезва от застрахователната карта

Два месеца след като свали от небосклона ЗК "Юпитер", още един застраховател остана без лиценз. Международна застрахователна компания "Европа" вече също няма да фигурира на картата на пазара у нас. Това стана ясно след заседание на Комисията за финансов надзор, проведено в понеделник. Нарушенията на компанията са били толкова сериозни, че "всяко едно от тях представлява самостоятелно правно основание за отнемане на лиценза", обясниха от КФН. Оттам допълниха, че застрахователят не е платил ликвидни и изискуеми задължения по застрахователни договори, включително и по задължителната застраховка „Гражданска отговорност". Не е платил и установени с влезли в сила осъдителни решения обезщетения в общ размер на 93 хил. лв. Констатиран е недостиг на активи за покриване на застрахователните резерви в размер на 53 на сто. Според надзора застрахователят нереално е завишил финансовия си резултат с 670 хил. лв. вследствие на некоректна отчетност и с 300 хил. лв. заради надценени притежавани акции в други дружества.

"Основният проблем на "Европа" нямаше как да се разреши без намесата на акционерите й, тъй като се налагаше увеличаване на собствените средства. Това обаче така и не стана, а и последната проверка показа наличието на значителен брой неизплатени задължения по застрахователните правоотношения. Поне 509 такива случая са регистрирани, в които застрахователят неправомерно не е изплатил дължими обезщетения в размер общо на 300 хил. лв.

Последната проверка установи още драстичен недостиг на активи за покритие на резервите. Едно от най-сериозните закононарушения е неправилно отчитане на дейността на дружеството. На практика МЗК "Европа" е в невъзможност да изпълнява основните си задъления - да изплаща обезщетения на застрахованите лица", обясни за "Дневник" Ралица Агайн, заместник-председател на КФН. Тя обясни, че за съжаление при установяване на несъстоятелност на застраховател няма създаден механизъм, по който застрахованите лица да бъдат обезщетявани по друг начин.

Един от големите собственици на МЗК "Европа" - шефът на дружества от групата "Бартемекс холдинг" (бивш "Рей холдинг") Иван Павлов, в понеделник не вдигаше мобилния си телефон, за да коментира новината. Въпреки това събитието беше очаквано от целия застрахователен сектор. Компанията е с пазарен дял от едва 0.13%, поради което не се очаква да има серизно отражение върху бранша.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK