"Евротур сат тв" вече е готова да излъчва цифрова телевизия

Българският кабелен оператор "Естнет" ("Евротур сат тв") вече има техническа възможност от края на 2005 г. да излъчва телевизионен цифров сигнал с висока разделителна способност (HDTV), обявиха от дружеството в сряда. "Ще направим всичко възможно абонатите ни да приемат футболните мачове от световното първенство в Германия в HDTV стандарт", каза Димитър Ангелов, член на борда на директорите на "Естнет". От компанията се надяват през юни да предложат и касови холивудски филми по същия стандарт.

Засега обаче не само в България, но и в Европа се произвеждат ограничен брой програми по този цифров стандарт. Няма зрители, защото няма предлагане на съдържание, обясняват експертите. "Като търговско предложение офертата ни за цифрова телевизия с високо качество още няма съдържание", каза пред "Дневник" Явор Джиджев, председател на борда на директорите на "Естнет".

По думите му, анонсирайки новия си продукт, те дават технически аванс на онези, ще поемат риска да създават продукти с висока разделителна способност. Засега операторът ще предложи на абонатите си две чужди програми - HD1 и HD2, и български филмови програми. "Само в София абонатите ни, които ползват безплатно предоставен от нас цифров декодер, са над 5 хил.", каза още Джиджев.


Преди няколко години "Евротур сат тв" участва в търга за единствения лиценз за ефирна цифрова телевизия, който беше спечелен от БТК. "След като нямахме шанса да предложим това, което бяхме приготвили за развитие на ефирна цифрова тв, концентрирахме усилията и инвестициите си в кабелното разпространение", обясни Джиджев.

Според председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Георги Александров регулаторът ще обяви конкурс за цифрова телевизия, когато приключи международното координиране на честотите за наземно цифрово телевизионно разпръскване. Очаква се това да стане през 2007 г., а конкурси най-вероятно ще има след средата на годината.

Като единствен ефирен цифров оператор в България в момента излъчва БТК. "БТК имат покритие със сигнал, но й липсва съдържание, което да излъчва", коментира Александров. Телекомът работи само с далекосъобщителен лиценз и няма лицензирана цифрова програма.

"Естнет" предлага цифрова телевизия от 2003 г., а от началото на 2005 г. и "тройната услуга" - интернет, телефония и цифрова телевизия по кабел. Има разлика между HDTV и дигитална телевизия, като не всички цифрови програми са с висока резолюция, обясниха от "Естнет". Картината при HDTV има над 4 пъти по-висока разделителна способност от стандартната цифрова телевизия.

За да приемат такъв сигнал от мрежата на "Естнет", абонатите й трябва да имат външен цифров приемник (set top box), който операторът предлага безплатно, или HDTV телевизор, който обаче може да приема само некодирани програми. Цената на декодера е над 300 долара, а на телевизорите - 3000 лв.

------------

КРС ще предложи на обществено обсъждане въпроса за петия лиценз за безжични мрежи от типа "точка към много точки", научи "Дневник". Един от вариантите е лицензът да бъде обявен на търг. Тогава има риск евентуалното участие на двата отказали се кандидата - БТК АД и "Орбител" АД, и очакваната по-ниска цена да доведат до неравнопоставеност. Освен това няма законова възможност да не бъдат допуснати в конкурса. Другият вариант е свободният честотен ресурс в този обхват да бъде оставен като допълнителен ресурс към вече издадените вече лицензи, особено за тези по-ниския клас Б.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK