Трима са подизпълнителите на пътя до бизнес парк София

"Бизнес парк София" и "Линднер" избраха три компании за подизпълнители на пътната част от техническата инфраструктура до парка. Данните от регистъра на обществените поръчки сочат, че петте договора са подписани на 20 декември 2005 г. Изпълнители по общо петте лота са трите софийски дружества "ГБС Инфраструктурно строителство" АД (с два договора за общо 2.7 млн. лв.), "Трафик инженеринг" ООД (с две поръчки за 2.7 млн. лв.) и "Мостстрой" АД (с един контракт за близо 1.6 млн. лв.). Общата стойност по петте договора е 7032 млн. лв. без ДДС. За участие по петте позиции в процедурата на договаряне без обявление са получени 19 оферти. "Бизнес парк София" покани за участие девет компании. Освен трите спечелили компании по петте лота в поръчката се състезаваха още столичните "Мостремонт 97" ООД, "Инжстрой" АД, "Мостинженеринг" ООД, "Пътстрой - 92" АД, както и кюстендилското "Гранит 97" АД и пловдивското "Пътища" АД. Обявлението за обществена поръчка и конкурсната програма за участие в процедурата бяха одобрени от управителя на парка Росен Плевнелиев. Мотивите за избора на процедура на договаряне без обявление по ЗОП е нуждата от спешно усвояване на средствата, отпуснати от държавата за изграждане на пътя до бизнес парка, за тази финансова година.

От компанията инвеститор "Линднер" заявиха, че срокът за изпълнение и по петте лота е краят на 2006 г. Според представител на възложителя за всяка от позициите в процедурата е имало поне по три оферти.

Условието само подизпълнители на инвеститора, избрани по Закона за обществените поръчки, да изграждат инфраструктурата, беше вписано в анекс към договора между "Линднер" и Министерския съвет. Това изискване беше и едно от условията, които Комисията за защита на конкуренцията постави през октомври, за да разреши на "Линднер" да ползва държавно финансиране за изграждането на инфраструктурата около обекта в София. Компанията има право на държавна подкрепа за изграждането на пътя около обекта като инвеститор първи клас. Парите за инфраструктура за 2005 г. бяха 3.9 млн. лв., а за 2006 г. сумата на държавното финансиране е 9.7 млн. лв.


Според "Линднер" в момента се подготвя документацията за втората поръчка за изграждане на ВиК мрежите до и в обекта. Тази поръчка ще се финансира с оставащите около 2.7 млн. лв. от държавното финансиране за 2006 г.

КЗК постанови, че няма държавна помощ, ако пътят и ВиК мрежата останат публична собственост и се ползват при еднакви условия от "Линднер" и от всички потребители в района. Комисията задължи страните по договора да го изменят в тримесечен срок. Очаква се столичният кмет и "Софийска вода" да направят нужните корекции в концесионния договор. В момента се водят преговори между засегнатите страни.

До пролетта на 2007 г. се предвижда да приключат работите по първия етап от изграждането на "Резиденшъл парк София", който е за 50% от предвидените работи. Другата част от проекта е за сгради за бизнес и търговски нужди, като голяма част от тях са построени. Инвестиционният проект на "Линднер" е със срок на изпълнение три години и е за над 150 млн. лв.

--------------------------

Подизпълнители на пътя до бизнес парка

позиция предмет на изпълнение победител сума

Лот 1 изграждане на три улици - "Север-юг", "Вилна зона" и "Изток-запад" "ГБС Инфраструктурно строителство" АД 1 252 544 лв.

Лот 2 изграждане на три нови елементи от пътен възел "Бул. Ал. Малинов" - Околовръстен път "Трафик инженеринг" ООД 1 800 000 лв.

Лот 3 изграждане и/или рехабилитация на елементи от пътен възел бул. "Ал. Малинов" (кръстовище с ул. "Д-р Москов" и път към жк "Младост") "Трафик инженеринг" ООД 935 000 лв.

Лот 4 рехабилитация на елементи от бул. "Ал. Малинов" (платно на Околовръстен път от кръстовището с "Бистришко шосе" до разклонение за жк "Младост" 4 и 5) "ГБС Инфраструктурно строителство" АД 1 455 613 лв.

Лот 5 изграждане на елементи от пътен възел бул. "Ал. Малинов" Околовръстен път - изграждане на източен пътен надлез "Мостстрой" АД 1 588 815 лв.

Още от Компании

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK