Заемът от ЕИБ за пречиствателни станции ще се усвоява до 2009 г.

Министерският съвет (МС) в четвъртък реши да поиска от Народното събрание съгласие за удължаване на срока на договор за заем в размер на 28 млн. евро, между България и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Парите ще се използват за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води в Стара Загора, Димитровград и Хасково и за рехабилитация и доизграждане на канализационната мрежа на левия бряг на река Марица в Димитровград.

Предложението беше внесено в МС от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. ЕИБ е дала съгласието си срокът за усвояване на средствата да бъде удължен до април 2009 г., стана ясно още на заседанието на кабинета.

Изграждането на съоръженията е част от проект "Пречиствателни станции за отпадъчни води в басейна на река Марица". Проектът предвижда и създаването на канализационна инфраструктура в Стара Загора, Димитровград и Хасково.


Той предвижда пречистване на битовите и индустриалните води в региони с население над 350 хил. жители.

Строежът на станцията в Стара Загора започна през май, а в Димитровград - през септември 2005 г. Първата копка на хасковското съоръжение беше през октомври миналата година.

Общо 36.67 млн. евро ще бъдат вложени в проектирането и строителството на пречиствателните станции в Стара Загора и Димитровград. Очаква се те да са готови до 2007 г.

Финансирането им става с грант от програма ИСПА за 75% от сумата. Други 15 на сто са заем от ЕИБ, а 10% е финансирането от държавния бюджет. Пречиствателната станция в Хасково се финансира изцяло от ЕИБ и е на стойност 17.12 млн. евро, като договорът е подписан още през 1999 г.

С изграждането на трите пречиствателни станции ще се намали замърсяването на р. Марица и на нейните притоци.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK