"Челопеч майнинг" отчете 50 на сто ръст на добивите

Злато-медодобивното предприятие "Челопеч майнинг", чийто собственик е канадското минно дружество "Дънди прешъс металс", е увеличило добива си за 2005 г. с 50 на сто до 911 хил. тона, като обемът на преработената руда е достигнал рекордните 852 хил. тона, съобщиха от компанията в края на миналата седмица. За сравнение добивът на руда през 2004 г. беше 616 хил. тона.

Резултатите в производството надхвърлиха предварителните количества, заложени от мениджърите на предприятието - 900 хил. тона. В допълнение към това от ръководството на "Дънди прешъс" отчитат и по-високо качество на добитата руда през изминалата година. Очакванията на ръководството на дружеството са преработката да надхвърли 1 млн. тона в началото на 2006 г.

"Това е значителен напредък и ясен сигнал, че рудникът в Челопеч достига годишен добив 1 милион тона", заявява Робърт Бел, генерален мениджър на "Челопеч майнинг".


От "Челопеч майнинг" отчетоха над 100% ръст на печалбата през третото тримесечие на миналата година до 13.7 млн. долара при 6.6 млн. за същия период на предходната година. Факторите, които допринесоха за реализирането й, бяха рекордно високите цени на цветните и ценните метали на международните борси и повишаването на качеството на продукцията на мината, отчетоха от "Дънди прешъс" тогава. Пазарната конюнктура за производителите на мед и злато продължава да бъде благоприятна, след като в края на седмицата цените им счупиха поредните си рекорди в резултат на масирани покупки на инвестиционни фондове.

В началото на декември миналата година съветът на директорите на канадската "Дънди прешъс металс инк." одобри инвестиция от 150 милиона щатски долара за реализацията на проект за разширение на рудника в Челопеч. Проектът предвижда увеличаване на добива на руда до 2 милиона тона годишно, усъвършенстване на процеса за преработка на концентрат и въвеждане на технология за добив на крайни метали - злато и мед - на място. С това на практика производственият цикъл в предприятието в Челопеч ще бъде затворен. Проектът на канадската компания за добив на злато край Крумовград обаче може да се провали след мълчаливия отказ на министерството на околната среда да одобри доклада за въздействието върху околната среда в края на миналата година. Там канадската компания "Дънди прешъс металс" чрез дъщерното си дружество "Болкан минерал енд майнинг" предвиждаше да създаде за три години открита мина с обогатителна фабрика, която годишно да преработва 850 хил. тона златна руда. Целта беше до пет години там да се добиват 150 хил. тройунции злато, или 4.6 тона чист метал годишно.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK