Проектът "Юрокоптер" тръгна с над 249 млн. евро депозит

Проектът за доставка на 12 транспортни хеликоптера "Кугър" и шест "Пантер" от компанията "Юрокоптер" за българската бойна авиация започна да се изпълнява реално, след като в петък министърът на отбраната Веселин Близнаков и вицепрезидентът на френската банка "Сосиете женерал" Жаром Легра подписаха договор за финансирането на проекта. Ден по-рано правителството разреши извършването на гаранционен депозит в размер на 60% от стойността на договора. Общата сума по сделката е 358 млн. евро.

С подписания в неселя документ "Сосиете женерал” поема ангажимента да извърши финансовото плащане на доставчика през 2006 г. Банката ще преведе над 249 млн. евро. Депозитът ще послужи като гаранция от страна на Министерството на отбраната и ще се възстановява от бюджета на ведомството в периода от 2006 до 2011 г., което ще позволи доставката да става по график, каза министър Веселин Близнаков. Плащанията на вноските по депозита ще стават от капиталовите разходите на отбранителното ведомство.

Първият нов хеликоптер ще бъде готов в средата на годината. До края на 2006 г. ще бъдат доставени три "Кугър". За 2007 г. е планирана доставката на още три от модерните машини. По този начин България ще покрие една от оперативните способности, договорени с НАТО - да притежава минимум четири модерни транспортни хеликоптера. Срокът за изпълнение на целия договор е 6 години. Плановете на военното министерство са доставката на транспортните "Пантер", които са предназначени за военноморските сили, да съвпадне с построяването на новите корвети за флота.


Контрактът за доставката на хеликоптерите беше подписан на 28 януари 2005 г., но до този момент министерството успя да осигури заплащането само на първите три. Едва в края на миналата година правителството реши договорът да бъде включен в списъка на държавно гарантираните проекти. На 23 декември м.г. министър Близнаков подписа допълнително споразумение с “Юрокоптер”, с което се регламентира финансирането на проекта.

-------------------

Офсетното споразумение, съпътстващо договора с "Юрокоптер", е на стойност над 359 000 000 евро. Инвестициите, които компанията ще направи в България, бяха договорени след преговори с министерството на икономиката. Офсетът предвижда над 105 млн. евро да бъдат вложени в икономиката, а 254 млн. евро в отбрана. При представянето на компенсаторното споразумение министърът на икономиката Румен Овчаров и представителят на "Юрокоптер" Оливие Мишалон обявиха, че ще бъдат разкрити 1000 нови работни места, ще бъде изграден завод за алуминиеви продукти и ще се инвестира в "друго българско предприятие".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK