Двете архитектурни сдружения обединяват дейността

Съюзът и камарата на архитектите преодоляха различията помежду си и вече ще работят заедно, за да не се разпилява излишно ресурс. Това съобщиха от двете организации. Предишното ръководство на Съюза на архитектите (САБ) и камарата (КАБ) не успяха да намерят общ език.

Новият шеф на САБ Иван Станишев изпрати писмо до КАБ с предложения двете организации да работят заедно и да предприемат съвместни действия за издигане на професията архитект. Пълният текст на писмото може да се види в последния информационен бюлетин на "Български архитект". Зам.-председателят на КАБ Атанас Тосев заяви, че приемат поканата. За това се бяха разбрали отдавна, сега нещата просто се оформят документално, каза Тосев.

Занапред двете организации ще ползват общо богатата материална база на съюза, ще имат обща международна дейност, единна информационна система и издателска дейност. Предвижда се още да учредят и голяма награда за архитектура, която да бъде връчвана на годишния бал на архитектите.


Според САБ всички срещи и дискусии на архитектурната гилдия могат да се съсредоточат в Централния дом на архитекта. В него на етажа, на който сега се намира Сдружението на софийските дружества, може да се настани седалището на камарата. Практиката областните ръководства на КАБ да си поделят в страната площи, сгради и разходи, може да се доразвие и поделенията на САБ също да се настаняват в имоти на КАБ, предлага ръководството на съюза.

Специално място в общата политика на организациите може да заеме базата на САБ "Св. Кирик и Юлита" в Родопите, която да се превърне като културен и международен център, предлага арх. Станишев. Според него е ненужно да се разпиляват излишно средства на гилдията. Обединяването има за цел да "подмлади" САБ, който се е превърнал предимно в организация на архитекти от третата възраст, коментираха от гилдията, която одобрява решението на ръководството на САБ. В КАБ членуват около 2500 души, като 1500 са архитектите с пълна проектантска правоспособност, каза арх.Тосев.

Всяка от двете организации обаче ще запази специфичната си дейност. САБ е творческа и доброволна организация, докато КАБ е професионалната и задължителна за архитектите, които искат да практикуват професията си. КАБ беше учредена през 2003 г. по силата на Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестицонното проектиране. Членският внос в КАБ е 240 лв., докато в САБ е 60 лв. годишно. Съюзът обаче разполага с атрактивни имоти и богата библиотека. Творческата база на САБ са къщи в стар български стил, които са паметници на културата. Те се намират в Арбанаси, Банско, Боженци, Катунище, Копривщица, Широка лъка, Трявна. Нощувките в тях за членовете на САБ са от 5 лв. до 9 лв., а за пенсионираните архитекти цените са наполовина.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK