БФБ започва разговори с кандидат-купувачите си

В следващите няколко месеца ще започнем разговори с борсите, които проявяват интерес към нас. Това заяви Бистра Илкова, изпълнителен директор на Българска фондова борса, на проведената кръгла маса в края на седмицата, на която се обсъди бъдещето на финансовата инфраструктура на България с оглед присъединяването на страната към ЕС. Към настоящия етап три борсови оператора са проявили запитвания, като Виенската борса и OMX декларираха писмен интерес за сътрудничество с БФБ, а от Атинската борса интересът по-скоро е на принципно ниво. Илкова допълни, че предстоящите разговори са с цел да се разберат конкретните предложения на тези борси, които след това да се обсъдят с инвестиционната общност.

Според председателя на надзорния съвет на борсата Виктор Папазов най-общо казано OMX предлага хоризонтално кооперирането (нашата борса ще запази независимостта), свързано със сериозна техническа подкрепа, ноу-хау и т.н. Виенската борса предлага вертикална кооперация, при която БФБ да си остане малка и в най-ниската част на верига, а с Атинската борса ще се постигне регионално обединение.

Според Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор, двойното листиране или механичното пренасяне на една компания от една борса на друга не е удачно, тъй като този вид на коопериране в световен мащаб е доказало, че не е ефективно. В последно време се говори за придобивания на борси и уеднаквявания на платформи за търговия.


За България най-нормално би било да се влезе в партньорство с голям борсов оператор, който да внедри опита си и ноу-хау, да се уеднаквят правилата за търговия на компаниите. По този начин българските емитенти ще имат достъп до значителни чужди капитали.

Апостол заяви, че колкото и да ни се иска, Българска фондова борса трудно ще се справи самостоятелно оттук нататък. Борсата и инфраструктурата на капиталовия пазар не може да съществува в настоящия си дълго време. Поради това собствениците и ползвателите трябва да намерят изход от ситуацията в контекста на присъединяването на България към ЕС. Апостолов подчерта, че решението за бъдещето на капиталовия пазар е комплексен въпрос и едва ли решението може да бъде лесно. Апостолов заяви, че не очаква да се постигне консенсус за бъдещето на капиталовия пазар и да се изготви конкретен план за действие, а изрази надежда да изкристализира преобладаващото мнение за бъдещето на пазара. Самата реализация на проекта и крайното решение обаче ще е на политическо ниво, допълни той.

Регистрационен пазар

На дневен ред се поставиха и промените в правилника на БФБ, свързани със сегментацията на пазара и създаването на регистрационен пазар. Иван Такев, директор търговия и надзор на БФБ, заяви, че тези промени не са били подходящи да се въведат преди пет години, но сега е дошъл моментът, в който да се отсеят истинските публични дружества от останалите. Според него на компаниите ще се даде възможност да останат на неофициален сегмент, така че да не изпаднат на регистрационен сегмент, като използват услугите на маркет мейкъри. В подкрепа на тезата си Такев заяви, че през последните шест месеца 73 публични компании изобщо не са се търгували, а при 43 от тези дружества само има валидни оферти към момента. Пет публични компании никога не са се търгували.

Веселин Ралчев от "Дилингова финансова компания" апелира определените количествени критерии да са ориентир, но да се внимава и да не се прилагат към всички компании, тъй като в тези нетъргувани дружества има и добри компании, акционерите на които ще загубят възможността да продадат акциите си.

При влизане в сила на новите промени ще се обсъди дали дружествата от регистрационен сегмент да не се облекчат от гледна точка на представяната информация към борсата.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев отново повдигна въпроса за облекчено отписване на някои от най-неликвидните компании, които не само че не са полезни за акционерите си, но и вредят на имиджа на капиталовия пазар. Според Велев големият брой дружества на борсата пречи на институцията да предоставя качествена услуга на самите емитенти, които искат да бъдат публични. Представители от борсата и комисията обещаха да обсъдят въпроса за облекченото отписване през следващите няколко месеца.

-----------------

Маню Моравенов, експерт

Бизнесът трябва да определи бъдещето на борсата

B: Какви ефекти ще има върху капиталовия пазар всеки един от тези три сценария и правени ли са някакви симулационни анализи за очаквания ефект?

- Не съм правил симулационен анализ, тъй като все още сме на вълна анализиране на възможните сценарии. Освен това на мен ми се струва, че до момента няма все още ясна оферта от споменатите пазари и конкретно предложение, което може да се анализира, какво би се случило. Чисто на теоретично ниво съм правил анализи, но те са свързани основно с борсите в нашия регион и потенциала за регионална консолидация. Тя, както споменах, може да се случи само с участието на основен борсов оператор в Европа и може би това е най-добрият възможен вариант. Аз лично смятам, че при всички положения ще има консолидация на регионално ниво, независимо под каква форма ще бъде и коя ще бъде водещата борса и как точно ще стане. Ако изхождаме от гледна точка на нивото на развитие на пазарите и нормативната уредба, най-реалистично може да се очаква консолидиране между борсите от региона, които предстоят да влязат най-бързо в Европа, тъй като, общо взето, те са на най-добро ниво на развитие. В нашия регион има много страни и според мен не може да се очаква, че всички ще се консолидират, това е утопия и не е възможно да се случи. Първото нещо, което трябва да реши всяка една страна от този регион, е, ако се участва с партньор - колкото по-голям борсов оператор е, толкова по-добре. Така че това е основното, което трябва да се има предвид. Самата регионална консолидация според мен ще бъде един естествен процес, който ще се случи.

B: Кой от трите варианта е най-подходящ за борсата?

- Още е рано да се отговори на този въпрос. Мисля, че ще се стигне до общо мнение на бизнеса едва след конкретни разговори с тези борсови оператори, но според мен крайното решение трябва да се формира от мнозинството от бизнеса в капиталовия пазар.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Надя
  Надя
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе в
  състава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото на
  досегашния изпълнителния директор Иван Такев.
  Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но дали
  името и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защо
  човек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именно
  заради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-н
  Моравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се води
  разследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазари
  и използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.
  Публична тайна е, че Моравенов, бе уволнен от поста си на изпълнителен директор на
  инвестиционния посредник „Фоукъл Пойнт Инвестмънтс” АД и "Феърплей пропъртис"
  АД след като собственикът на компанията Марио Захариев стана жертва на
  непрофесионалното отношение и схеми уронващи престижа на компанията. Безкрайни
  жалби и недоволни клиенти, загубени партньорства и откраднати пари, станаха причина,
  така известния „капацитет“ да бъде отстранен от длъжност.
  Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол е другият въпрос, на които се
  търси истинският отговор. Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването на
  средства в особено големи размери и документални престъпления.
  По времето когато Моравенов управлява "Феърплей пропъртис", компанията купива
  търговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, в
  Созопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми от
  приходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, което
  управлява.
  Ще продължава ли Моравенов да заема редица ръководни длъжности в институции или
  най-накрая ще попадне под надзора на закона предстои да разберем.

 2. 2 Профил на Krasimir Tsanev
  Krasimir Tsanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Откраднал е 50 000 долара от фирмата, която управлява. Управлява капитал от 9 милиарда, които може би и тях ще открадне. Откраднал единствените пари от старата си фирма - 50к лева, като отворил за 1 ден сметка на компанията в райфайзенбанк, изтелглил парите в брой и после я закрил- квесторката го хванала и сега разследват Маню Моравенов. Какво да очакваме от него като CEO na BFB - там има 9 милиарда за крадене ...

 3. 3 Профил на Maria Damianova
  Maria Damianova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Маню е работил за Марио Захариев, свързан с арести на кметове. Маню лично носи парите в плик, а кметовете лично са признали на разпит за рушветите. Маню договорил държавна автобусна линия от Несебър до други курорти. Държавата плаща, а в замяна Маню обещава да се преизбере кмета, освен това участва в някаква масонска ложа, занимава се с окулност.

 4. 4 Профил на lora-andreeva90
  lora-andreeva90
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За мен Маню Моравенов е жив измамник, политическо протеже - нагъл и корумпиран

 5. 5 Профил на damyanov_ivan
  damyanov_ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абсолютно съгласен съм с мнението на всички ви за този изруд Маню Моравенов. Бог да пази България от такива като него.

 6. 6 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Срещу господин М.Моравенов има огромон брой подадени жалби и повдигнати дела - надявам се някой да обърне внимание на тези факти!

 7. 7 Профил на yordandanailovv45
  yordandanailovv45
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол?
  Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването на
  средства в особено големи размери и документални престъпления.
  По времето когато Моравенов управлява "Феърплей пропъртис", компанията купива търговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, в Созопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми от
  приходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, което управлява.

 8. 8 Профил на Maria Damianova
  Maria Damianova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Познавам г-н Моравенов от скоро.Крайно разочарована съм от Маню, ако наистина всички тези неща за него са верни. Как може?!

 9. 9 Профил на vladimira.velekova_85
  vladimira.velekova_85
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абсолютен измамник и явен пример за злоупотребата с власт в страната ни. Шокирана съм .

 10. 10 Профил на samuil.kostov.129
  samuil.kostov.129
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе в състава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото на досегашния изпълнителния директор Иван Такев какво вече няма спомена по-горе. Но до кога ще продължават хора като Маню да обират държавната хазна и прочие ? Време е това да спре.

 11. 11 Профил на Nikola Kalchev
  Nikola Kalchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще продължава ли Моравенов да заема редица ръководни длъжности в институции или
  най-накрая ще попадне под надзора на закона предстои да разберем.

 12. 12 Профил на Ваня Иванова
  Ваня Иванова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Именно Маню е най-големият виновник за лошото състояние на Българската Фондова Борса. Мръсните схеми за лична изгода трябва да спрат.

 13. 13 Профил на Красимира Ангелова
  Красимира Ангелова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Индексът на нашата фондова борса спада, докато на другите продължава да расте - За всичко това е виновен Маню Моравенов

 14. 14 Профил на Андрей Костович
  Андрей Костович
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с вас. Крайно несправедливо и незаконно е поведението на г-н Маню. Няма да доведе до нищо добро за БФБ.

 15. 15 Профил на Величка Константинова
  Величка Константинова
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Предстои да вземат лиценза на Фолкал Пойнт, чийто управител е бил Маня. Случайност? Не мисля. Все пак има някаква справедливост.

 16. 16 Профил на Илияна Димитрова
  Илияна Димитрова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ужасно нисък обем на чужди инвестиции и ликвидност, защото никой не му вярва на Моравенов. Не трябва да бъде никакъв управител този мошенник.

 17. 17 Профил на Владимир Г.
  Владимир Г.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Виж ти колко много хора не харесват Маню и са разбрали за неговите падения. Толкова алчен човек няма място на тази позиция. За доброто на всички е той сам да се оттегли! ОСТАВКА! Стига толкова си прибирал.

 18. 18 Профил на Бойко Тодоров
  Бойко Тодоров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нека не оставяме бъдещето на нашата фондова борса да провалено от този неблагодарен индивид. Дано намери своето подобаващо заслужено наказание.

 19. 19 Профил на Тереза Иванова
  Тереза Иванова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Определено той е истинския отговорник за индексите на нашата борса. Те спадат, докато на другите растат.?!

 20. 20 Профил на Данаил Миленов
  Данаил Миленов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не може ли такива като Маню да бъдат заменени от чисти и почтенни хора.Стига излишни натоварвания и корупция. В демократична държава ли живеем?

 21. 21 Профил на Йоан Владиславов
  Йоан Владиславов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ненавиждам този човек. Заради него сме на това състояние... До кога ?!

 22. 22 Профил на Кольо Иванов
  Кольо Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Евала, че сте решили да си изкажете мнението за г-н Моравенов. Нека повече хора да разберат що за човек е. Дано да си намери заслуженото.

 23. 23 Профил на Красимира Желязкова
  Красимира Желязкова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този гаден лъжец е изпипан и страшно нагъл. Пазете се от него. Не знам как някой може да ми гласува доверие.

 24. 24 Профил на Евгения Валентинова
  Евгения Валентинова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпреки уволнението му, той не спира да бъде безкрупулен и продължава да мами. Това не е окей... Защо не се вземат по-затегнати мерки. Не трябва да има милост за хора като него.

 25. 25 Профил на Тодор Тодоров
  Тодор Тодоров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ужасно нисък обем на чужди инвестиции и ликвидност, защото никой не му вярва на този индивид- Маню... Защо мнозинството да страдат заради него?!

 26. 26 Профил на Галина Латунова
  Галина Латунова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фолкал Пойнт, на който е бил управител е пред отнемане на лиценз. Причините на този човек да му бъдат отнети правата и да бъде наказан са много за съжаленеие. Защо трябва ние да страдаме заради една алчна риба.

 27. 27 Профил на Камелия Романова
  Камелия Романова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знам как ще се отървем от този алчен измамник … а след това ще е нужно време да се оправят кашите, които забърка... Дано се задействат нещата скоро.

 28. 28 Профил на Станимира Йорданова
  Станимира Йорданова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нагъл господин ди Маню. Защо продължаваш да се заблуждаваш? Номерата ти скоро няма да минават ей така и ще бъдеш наказан справедливо.

 29. 29 Профил на Krasimir Tsanev
  Krasimir Tsanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но дали името и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защо човек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именно заради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-н Моравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се води разследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазар

 30. 30 Профил на Maria Damianova
  Maria Damianova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Що за бездарник е този Моравенов всъщност? Краде и ограбва държавата ни отвътре. Най-големите мафиоти са облечени във власт.

 31. 31 Профил на lora-andreeva90
  lora-andreeva90
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Срещу господин М.Моравенов има огромон брой подадени жалби и повдигнати дела - надявам се някой да обърне внимание на тези факти! Мястото му е зад решетките, а не на борда на БФБ.

 32. 32 Профил на damyanov_ivan
  damyanov_ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол?
  Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването на
  средства в особено големи размери и документални престъпления.
  По времето когато Моравенов управлява "Феърплей пропъртис", компанията купива търговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, в Созопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми от
  приходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, което управлява.

 33. 33 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този гаден лъжец е изпипан и страшно нагъл. Пазете се от него. Не знам как някой може да ми гласува доверие.

 34. 34 Профил на Надя
  Надя
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе в
  състава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото на
  досегашния изпълнителния директор Иван Такев. Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но дали
  името и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защо
  човек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именно
  заради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-н
  Моравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се води
  разследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазари
  и използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.
  Публична тайна е, че Моравенов, бе уволнен от поста си на изпълнителен директор на
  инвестиционния посредник „Фоукъл Пойнт Инвестмънтс” АД и Феърплей пропъртис
  АД след като собственикът на компанията Марио Захариев стана жертва на
  непрофесионалното отношение и схеми уронващи престижа на компанията. Безкрайни
  жалби и недоволни клиенти, загубени партньорства и откраднати пари, станаха причина,
  така известния „капацитет“ да бъде отстранен от длъжност.

 35. 35 Профил на yordandanailovv45
  yordandanailovv45
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Именно Маню е най-големият виновник за лошото състояние на Българската Фондова Борса. Мръсните схеми за лична изгода трябва да спрат.

 36. 36 Профил на valeriya_bogdanska_121
  valeriya_bogdanska_121
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Срещу господин М.Моравенов има огромон брой подадени жалби и повдигнати дела - надявам се някой да обърне внимание на тези факти!

 37. 37 Профил на vladimira.velekova_85
  vladimira.velekova_85
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Маню Моравено е откраднал 50 000 долара от фирмата, която управлява. Управлява капитал от 9 милиарда, които може би и тях ще открадне. Откраднал единствените пари от старата си фирма - 50к лева, като отворил за 1 ден сметка на компанията в райфайзенбанк, изтелглил парите в брой и после я закрил- квесторката го хванала и сега разследват Маню Моравенов. Какво да очакваме от него като CEO нa БФБ - там има 9 милиарда за крадене ...

 38. 38 Профил на Георги
  Георги
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпросът е какво още трябва да направи Маню, за да си заслужи едно хубаво наказание? Стига лъжи и измами.

 39. 39 Профил на samuil.kostov.129
  samuil.kostov.129
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абсолютно съгласен съм с мнението на всички ви за този изруд Маню Моравенов. Бог да пази България от такива като него.

 40. 40 Профил на cvetomir_borisov_11_22
  cvetomir_borisov_11_22
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едва ли толкова много хора грешат. Явно Маню Моравенов е истински престъпник

 41. 41 Профил на petrova.katq
  petrova.katq
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Със сигурност Маню ще завлече БФБ и нещата ще вървят стремглаво надолу. Имаме нужда от човек, който да развива Българската фондова борса, а не от човек, който ще я фалира и вкара страната ни в главоломни заеми.

 42. 42 Профил на veronika_martinova_88
  veronika_martinova_88
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол?
  Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването на
  средства в особено големи размери и документални престъпления.
  По времето когато Моравенов управлява "Феърплей пропъртис", компанията купива търговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, в Созопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми от
  приходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, което управлява.

 43. 43 Профил на Евгения Валентинова
  Евгения Валентинова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Докато държавата се занимава с корона вируса, хора като Маню Моравенов продължават да си правят каквото искат... Как може да си толкова подъл…

 44. 44 Профил на Бойко Тодоров
  Бойко Тодоров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Маню е от много време в бизнеса и може би затова е събрал толкова смелост и е станал прекалено алчен. На такъв човек като него не трябва да се позволява да управлява такъв капитал.... (цели 9 млпд.) Колко ли от тях е откраднал?!

 45. 45 Профил на lora-andreeva90
  lora-andreeva90
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Внимание, лицето Маню Моравенов с нетърпение чака пандемията да свърши и да започне да краде отново, не само от държавата, а и от частния бизнес. Този човек никога няма да се промени. Сигурно дори в момента обработва определени хора и схеми.

 46. 46 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Внимание - опасност за Вашите пари на БФБ. Маню, който седи зад повечето организирани кражби на компенсаторки на починали лица сега е избран за директор на БФБ. Какво означава това ли: повече измамени, повече кражби и повече "нагодени" сделки.

 47. 47 Профил на Данаил Миленов
  Данаил Миленов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наистина е голяма опасността. Всеки, който има акции в БФБ, да ликвидира и да изчака по-сигурни времена. Маню не спира да манипулира хората и да им изцежда парите.

 48. 48 Профил на Надя
  Надя
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Познавам Маню Моравенов от дете - всички го избягваха и никой не искаше да е му е приятел, защото лъжеше и мамеше всички още от дете, представете си какво е в момента, когато вече има и власт.

 49. 49 Профил на yordandanailovv45
  yordandanailovv45
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Маню Моравенов непрестанно мами и краде от държвата - всички знаят за това, има безброй жалби срещу него за финансови измами и все пак продължава да си действа. Това е върхът на наглостта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK