"Италчементи” разширява производството с 10 млн. евро

Италианският производител на цимент “Италчементи груп” ще вложи 10 млн. евро в България в производството на нови продукти и разширяване на асортимента на сухите строителни смеси. Това се предвижда в стратегията на компанията за страната за следващите пет години. Тя беше представена вчера на семинар за търговията със сухи строителни смеси.


Инвестицията включва изграждането на производствени мощности за сухи смеси с капацитет 100 хил. т годишно, производство на кварцови пясъци за строителство и на 6 центъра за бетон в страната, обяви Иван Атанасов, директор “Търговия и развитие” на “Девня цимент”, който заедно с димитровградския “Вулкан” са собственост на италианската компания. За шестте центъра са предвидени 2.4 млн. евро. “Инталчементи груп” ще инвестира и в подобряване на икономическата си ефективност с оглед на нарасналата конкуренция на пазара.


Инвестицията в инсталации за сухи строителни смеси ще струва 2-2.5 млн. евро и ще позволи на компанията да предложи на пазара пълната гама от продукти сухи смеси с марката “Маестро”. Годишното потребление на тези материали в България е над 220 хил. т, сочи проучване на МБМД. В момента “Италчементи” предлага 12 продукта от марката и предстои да ги увеличи до 30. Близо половината от продукцията на сухи смеси ще е за външния пазар, предимно в страните от Балканския полуостров. Производството на кварцови пясъци пък ще направи от “Италчементи” втория производител на този материал след разградското дружество “Каолин”.


Инвестициите на италианската група в България към момента надхвърлят 160 млн. долара, като близо 70 млн. от тях бяха вложени за придобиване на циментовите заводи в Девня и Димитровград. Около 20 млн. долара ще бъдат изразходвани до 2007 г. за подмяна на циментовите мелници и нови продукти и материали. “Инталчементи” е най-големият производител на цимент в страната с пазарен дял от 40 на сто. Компанията притежава в България още и транспортната фирма “Люляка”.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK