”Нова Плама” ще разпродава движимо имущество

Плевенската рафинерия ”Нова Плама” започва разпродажбата на движими вещи, с които да покрие разходите за  консумативи на дружеството. Това съобщи говорителят на съда в града Силвия Кръстева. Тя уточни, че синдиците на обявеното  в несъстоятелност предприятие Цветан Банков и Валентин Георгиев са поискали от Окръжния съд да започнат разпродажба на активи, които не са пряко свързани с производствената дейност на длъжника.


Продажбата е необходима за осигуряване на издръжката на предприятието и плащане на консумативи като електроенергия, вода и канализация, охрана, телефонни разговори, както и за закупуване на алуминиев оксифлорид, необходим за прочистване на отпадните води, поясниха от Окръжния съд в Плевен. Общата стойност на натрупаните задължения на рафинерията към 10 февруари е 286 072 лв. Сумата включва и неизплатени заплати и осигуровки на служители, задължения към ”Автобусни превози” за транспортни услуги, както и други такси по опазване на имуществото - за  асансьорни сервизи, гориво и др.


Съдът е назначил две вещи лица, те са изготвили заключение - оценка на активите, които да бъдат обявени за продажба. Това е сервизно оборудване за 1777 лв., пропаръчна станция за 10 хил. лв., контактна очистка за 87 967 лв., както и два автокрана за 10 660 лв. и 15 080 лв. Според експертната оценка вещите не са свързани с пряката дейност на рафинерията. Експертните лица са вписали за продажба струг и джип “Нива”, но за тях не е постъпило искане от синдиците, поясниха от съда. Оттам заявиха, че вещите могат  да бъдат продадени или на същата, или на по-висока цена. Начинът на продажбата им трябва да бъде решен от синдиците и от собствениците на рафинерията и обявяването на търг не е задължително, уточниха от съда. Синдиците на рафинерията трябва  да  изготвят  месечни отчети за управлението на имуществото на рафинерията, включително и  относно обявените продажби. Те трябва да приложат и писмени доказателства за тези продажби и  доказателства за  разходите, които са изплатени от получените суми.  


От съда поясниха още, че синдиците управляват имуществото на “Плама” заедно със самия длъжник, тъй като няма прекратени правомощия на управителните органи на рафинерията. Затова всяка една разпоредителна сделка по закон трябва да се извърши единствено с писмените съгласия на синдиците и по разрешение на съда.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK