"България ер" ще пита Агенцията за приватизация за наемането на самолети

Депутатите от икономическата и транспортната комисия одобриха стратегията за приватизация на "България ер", но ограничиха правомощията на ръководството на авиокомпанията

© Анелия Николова

Депутатите от икономическата и транспортната комисия одобриха стратегията за приватизация на "България ер", но ограничиха правомощията на ръководството на авиокомпаниятаРъководството на "България ер" ще иска разрешение от Агенцията за приватизация (АП) за сключването на договори за лизинг на самолети, за консултантски услуги, маркетингови и финансови проучвания след приемане от Народното събрание на стратегията за приватизацията на превозвача. Това решиха депутатите от икономическата и транспортната комисия, които одобриха стратегията.


Предложението за въвеждане на ограничението беше на председателя на транспортната комисия Йордан Мирчев и беше подкрепено от шефа на икономическата Йордан Цонев. Преди седмица срещу предложението се обяви транспортният министър Петър Мутафчиев и ръководството на авиокомпанията. В сряда Мутафчиев не присъства на гласуването на текста, защото беше на посещение в Швейцария.


Мирчев мотивира предложението си с факта, че по този начин се възпрепятства възможността за нарушения. Той обясни, че през миналата година синдикатите са изнесли данни за нарушения при сключването на договори от предишното ръководство на "България ер", а сегашното финансово състояние на дружеството изисква засилен контрол преди продажбата му. За първите два месеца на годината по неофициална информация загубите на "България ер" са 7 млн. лв.
Текстът разширява правомощията на АП, в закона за приватизация е записано в какви случаи да се иска разрешение от ведомството, каза директорът на дирекция "Правна" в Министерството на транспорта Красимира Стоянова.


Според депутата от "Коалиция за България" и шеф на бюджетната комисия Петър Димитров разширяването на действието на закона квалифицира мениджърите на компанията като некадърни и прехвърля отговорността на АП. От Агенцията за приватизация неофициално казаха, че не е много редно да им се налагат подобни задължения. "Гласуваният текст ни налага бързо да си обменяме допълнителна информация", каза изпълнителният директор на агенцията Тодор Николов. Според шефа на борда на директорите на "България ер" Йордан Карамалаков поставянето на компанията в по-особено състояние предизвиква много въпроси, но ръководството ще изпълни задълженията си.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK