"Биовет" пуска когенерацията в завода в Пещера

Това е първия подобен проект в България

"Биовет" ще пусне в експлоатация в средата на април нова мощност за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, съобщиха от компанията. Вече са извършени 72-часови проби за пускането й.


Газовата турбина е с мощност 18 мегавата и е първата изградена когенерация в България. Тя е доставена от "Дженеръл електрик". Според специалистите изградената когенерация в Пещера е удобна да бъде включена в енергийната система при натоварване на системата и да продава на големи потребители ток при недостиг (т.нар. балансираща енергия).


"Биовет" е инвестирала 21.5 млн. лв. в проекта, като 9.5 млн. евро от тях са заем от Булбанк, останалите са средства на компанията. До края на 2005 г. компанията е усвоила 6 млн. евро. Преди година компанията спечели търга на холандската агенция "Сентер" за продажбата на 3.5 млн. тона вредни емисии, с което получи допълнително финансиране от 1.8 млн. евро.
През тази година дружество планира да произведе 178 хил. мегаватчаса за собствено потребление и да продаде на НЕК около 42 200 мегаватчаса.


В четвъртък Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разгледа искането на предприятието за цена, по която НЕК ще изкупува електроенергията от когенерацията. Решението на регулатора се чака след седмица. Искането на компанията е за цена от 94.53 лв. за мегават за електрическата енергия и цена на топлинната енергия 44.36 лв. за мегаватчас без ДДС. Цените са пресметнати при цена на природния газ от 302.95 лв. за 1000 куб.м без ДДС. Според енергийния закон цената на електроенергията от комбинирано производство се изчислява като 80% от средната цена на тока за бита от предходната година. Регулаторната комисия е определила норма на възвращаемост на собствения капитал 7%, а на привлечения - 5.5%.


"Биовет" ще подпише договор за членство в клуб "Турбина" на "Дженеръл електрик", което ще позволи при по-голяма повреда на турбината доставчикът да я замени с друга. Тя ще заплаща годишна такса за членство, с което ще си гарантира поддържането на съоръжението.


Имаме намерение да изградим и още 40 мегавата в централата в завода в Разград, казаха още от дружеството.


"Биовет" е дъщерно дружество на "Хювефарма" АД, притежаваща 82.57% от капитала му. "Напредък холдинг" е собственик на над 80% от капитала на "Хювефарма".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK