"Бул инс" удвои приходите си по "Гражданска отговорност"

Приходите на "Бул инс" по полицата "Гражданска отговорност" през миналата година са се удвоили, отчетоха пред акционерите си мениджърите на застрахователната компания. Реализираният премиен приход по тази застраховка за изминалата година е 7.48 млн. лева - или с 3.48 млн. лева повече от 2004 г. Основен бизнес на компанията обаче си остава "Каско", по която са реализирани приходи от над 96.8 млн. лева, или 84.68% от общите премийни приходи на компанията. На трето място са приходите от застраховката "Зелена карта", като през 2005 г. от "Бул инс" са издадени 11 538 зелени карти на обща стойност близо 3.3 млн. лева.


Общият размер на брутните премийни приходи е 114.326 млн. лева. Нарастването в сравнение с 2004 г. е в размер на 13.5%. За изминалата година изплатените обезщетения са за 50.861 млн. лева, или с 9.134 млн. повече в сравнение с 2004 г. Заделените резерви също са увеличени и вече са над 60 млн. лева.


Общата печалба на компанията за изминалата година възлиза на 4.48 млн. лв. На проведеното вчера общо събрание акционерите решиха част от нея да бъде заделена за увеличаване капитала на дружеството, с което той вече става 16 млн. лв. вместо досегашните 13 млн. лева.


"Ръстът по "Гражданска отговорност" е реализиран в условията на либерализирания пазар, където ЗД "Бул инс", традиционно поддържащо висока премийна ставка по всички застраховки, беше принудено да свали цените заради условията на пазара", коментира изпълнителният директор на дружеството Йордан Кифов. И след премахването на задължителните минимални премии Кифов продължава да поддържа становището, че либерализацията на българския пазар е подранила и не би следвало да се извърши в условията на преход. Предстоят фалити на дружества, прогнозира изпълнителният директор на "Бул инс".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK