Заем от $37 млн. ще възроди производството на коприна

Този месец клъстърът "Българска коприна" ще подпише договор за заем от 37 млн. долара (30.5 млн. евро), съобщи SeeNews, като цитира председателя на организацията Симеон Бешков. Средствата ще отидат за изграждането и възстановяването на съоръженията за производство на коприна и за отглеждане на копринени буби. Целта на производителите е да възродят сектора, който има дългогодишни традиции в страната.


Клъстърът "Българска коприна" обединява общо 12 производители. Плановете им са да засадят около 3 хил. хектара с черници за следващите три години. Това ще струва приблизително 12 млн. долара, показват изчисленията на специалистите. Други 14 млн. долара ще бъдат инвестирани във възстановяването на сградите и закупуването на нови тъкачни станове и друго оборудване. След като то бъде въведено, се очаква броят на кутиите с яйца на копринени буби да достигне 120 хил. годишно през 2012 г. в сравнение с 1000 в момента.


Заемът, който клъстърът ще ползва, ще има тригодишен гратисен период, а лихвата ще е под два процента за следващите десет години, допълни Бешков. По думите му банката, която ще отпусне парите, е швейцарска, но отказа да посочи името й. Грантове от заема ще получат всичките 12 производители в клъстъра. Клъстърът планира да започне да продава копринената си продукция от 2008 г. Основните пазари за бранша ще са Германия, Япония, Гърция, Италия и Турция. Плановете са само около 7-8 на сто от продукцията да е за вътрешния пазар. В момента на международните пазари има голямо търсене на висококачествена коприна, обясни Бешков. Затова клъстърът възнамерява да се насочи към тази пазарна ниша.


В резултат на неуспешната приватизация много производители на черници бяха принудени да спрат работа. През 2000 г. те отново започнаха дейността си, но в момента произвеждат общо само по 10-20 тона пашкула годишно. В сравнение в периода 1986 - 1990 страната произвеждаше до 1600 тона пашкула годишно.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на zaraza
    *****
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK