В Русия приеха нови изисквания за банките

Руските банки трябва да увеличат от 1 януари 2007 г. уставния си капитал и размера на собствените си средства, ако желаят да не изгубят лиценза си, съобщава РИА “Новости”. Агенцията уточнява, че изискването е залегнало в приетите от Държавната дума промени в законите за банките и банковото дело и за централната банка на Руската федерация. Според тях до 1 януари 2007 г. банките трябва да имат минимален размер на уставния капитал и собствени средства в размер на 5 млн. евро. Финансовите институции, които не отговарят на изискванията, ще имат една година да ги изпълнят. През това време те ще бъдат поставени под мониторинг дали уставният капитал не намалява под прага, достигнат в началото на 2007 г.  


Изискването за уставен капитал и собствени средства в рублов еквивалент на 5 млн. евро беше залегнал и в издадената наскоро наредба на Руската централна банка за отпускане на лиценз на банкови институции. Финансови експерти посочват, че стъпката цели да се изчисти банковия пазар от малките и регионалните играчи. Според тях записването на минималния праг и в законите за банките прави почти невъзможно неговото обжалване пред съда.


Централната банка, която е твърд поддръжник на идеята за премахването на малките финансови играчи, все още не се решава на радикалната стъпка за тяхната ликвидация, коментира ПРАЙМ-ТАСС.
В края на 2005 г. в Русия около 630 банки все още не бяха покрили изискването за уставен капитал от 5 млн. евро. Това е половина от всичките финансови институции, които работят в Русия, и тяхната едновременна ликвидация е невъзможна, коментират за “Интерфакс” експерти. От друга страна, централната банка на страната поетапно затваря малките банки. От началото на годината са отнети лицензите на 16 банки по обвинение за пране на пари.


Изискването за минимален размер на банковия капитал ще се прилага и за откриващите се в Русия филиали, представителства или дъщерни структури на чуждестранни банки, съобщава “Интерфакс”.


Освен това депутатите обмислят и повишаване на минималните прагове за компенсиране на депозити на граждани. Досега такива до 100 000 рубли се компенсираха 100%. Промените предвиждат прагът да се вдигне, като се запази досега съществуващата практика сумите от 100 хил. до 200 хил. рубли да се компенсират 90%. Според депутатите разпоредбите целят да накарат населението да влага парите си в банките и така да укрепи стабилността на финансовия пазар.


Експертите обаче предупреждават, че стабилността на банковия сектор е заплашена не от финансовите институции или правителството, а от самите граждани, които теглят потребителски кредити, без да ги връщат. Председателят на централната банка Сергей Игнатиев заяви на конференцията за Асоциациите на руските банки, че през 2005 г. дълговете на гражданите възлизат над 1 трилион рубли, като 4% от тях не се обслужват. Сергей Игнатиев уточни, че потребителското кредитиране е полезно за икономиката и поиска от банките да информират по-добре потребителите за условията по него. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK