Още две сдружения в туризма ще обединяват бранша

Претендиращите за национални организации стават четири

В туризма се предвижда създаването на още две национални организации, които ще се стремят да обединят бизнеса в сектора, научи "Дневник". Това са Българската организация по туризъм и Националната асоциация на регионалните и местните туристически организации. Инициативата за създаването на първата идва от бившия председател на Съвета по туризъм - София, Румен Драганов, а на другата от пет регионални сдружения - Пирински туристически форум, Регионална туристическа асоциация "Стара планина", Варненска туристическа камара, Регионална туристическа асоциация "Родопи" и Бургаска регионална туристическа камара. От две седмици в туризма прехвърчат искри, защото бизнесът се раздели по идеята за своето обединение в единна структура, която да защитава интересите му пред държавата. Освен това организацията трябва да представлява и саморегулира бранша, каквито са изискванията на Европейския съюз след присъединяването на България. Също и да усвоява средства по фондовете.


Идеята на Румен Драганов за Българската организация по туризъм е заимствана от Световната организация по туризъм. За съорганизатор е поканена Държавната агенция по туризъм. Драганов обясни, че на учредителния конгрес, който ще се състои през октомври или ноември, ще бъдат поканени всички регистрирани туристически агенции в страната и всички категоризирани обекти - хотели, ресторанти, ваканционни селища, хижи и други. По думите му участието няма да бъде задължително и няма да има членски внос. Всеки ще си закупува само карта за гласуване по време на конгреса, който ще се провежда веднъж годишно. Събранието ще избира председател и борд, който ще посочва и изпълнителен директор. Драганов смята, че организацията ще бъде по-професионално и демократично направена от предвижданите други три структури, които ще претендират за национални и обединяващи бранша.


Първоначално идеята за обединяването на бизнеса в национален борд по туризъм дойде от Българската организация за конгресен туризъм (BCVB), който ще бъде учреден на 3 май. Миналата седмица претендиращите за национални браншови сдружения - Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Българската туристическа камара, побързаха да обявят създаването на Национален съюз на българската туристическа индустрия на 25 април. "Този национален съюз ще бъде организация, която ще бъде извадена от нафталина", заяви Румен Драганов. Той визира председателите на БАТА Донка Соколова, на БХРА Благой Рагин и на камарата Цветан Тончев.


Националният борд по туризъм ще представлява обединения интерес на сектора, като в него ще влязат и най-големите и сериозни имена не само в туризма, но и в икономиката, заяви Поли Карастоянова, председател на BCVB. Според нея, ако останалите представители на бизнеса направят стъпка встрани и не се се влеят в борда, "ще останат извън кораба на туристическия сектор". Учредяването на борда беше определено от председателя на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова, която е и зам.-председател на БХРА, като новата Г-13 в отрасъла заради едрите играчи, събрани в него. Председателят на Държавната агенция по туризъм Марио ал Джебури призова вчера браншът да се обедини в една структура, защото за него ще е по-лесно да контактува с бизнеса и да защитава неговите интереси пред останалите държавни институции.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK