Италианската "Дзамперла" проектира "Търнов ленд"

Лифт ще свърже старата столица с Арбанаси

Италианската компания "Дзамперла" проектира детски увеселителен парк край Велико Търново, съобщи управителят на общинската фирма "Царевград Търнов" Даниел Панов. По думите му ще се разчита на публично-частното партньорство за изграждането на парка. Необходимата инвестиция се оценява на около 10-15 млн. евро.


В момента се избира теренът, върху който ще бъде построен паркът. От община Велико Търново не желаят да посочат мястото, опасявайки се предварително да не бъдат изкупени земите и след това да се иска прекалено висока цена за тях. Плановете са бъдещият увеселителен парк да бъде построен на три етапа върху парцел от 80 декара. "Дзамперла" ще представи проекта през лятото. Италианската компания е проектирала и изграждала подобни паркове край Верона, както и в Австрия и Германия.


Лифт ще свързва старата столица с архитектурно-историческия комплекс Арбанаси. Това е друг проект, по който работи общината, каза Панов. Предвижда се началото на кабинковата линия да бъде под историческия хълм Царевец. Дължината на съоръжението ще е 3.2 км. Инвестицията се оценява на около 4 милиона евро. Предвижда се общината да направи смесено дружество с бъдещия инвеститор, като Велико Търново ще участва с терена. Проектът за кабинковата въжена линия е разработен от "Тобо инженеринг", която е представител на "Допел Майер" за България. Австрийската компания е специализирана в строителството на въжени линии.
За да се разтовари от автобуси и коли старата част на Велико Търново, се предвижда и изграждането на фуникуляр, каза Панов. "Железницата" ще бъде разположена около жп гара "Трапезица", ще минава над Янтра и ще стига до старата част на града. Изграждането на съоръжението ще струва около един милион евро, като има възможност общината сама да финансира изграждането на това съоръжение. Такива съоръжения има в много европейски градове за улесняване на туристите - в Париж до църквата "Сакре Кльор", в Залцбург до стария замък, на остров Капри и др.


За миналата година над 300 хил. туристи са посетили Велико Търново. Данните са по посещение на музейните обекти, уточни Даниел Панов. По думите му през последните години се отчита 15-20% годишен ръст на туристите. Най-много са посещенията от американци, германци и японци. Неотдавна американци купи известния хан "Хаджи Николи", който скоро отново ще заработи като етнографски музей.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK